Borest a könyvtárban
2022-12-19 - Ötödik alkalommal szervezett játékos borestet a Százhalombattai Könyvtárért Alapítvány a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. A feladványokat idén először két könyvtáros – Kolláth Sára és Hegedűs Anita – állította össze.
 
A könyvtári borest hagyománya hosszú évekre nyúlik vissza. A korábbi zártkörű találkozót 2017-ben tették először nyilvánossá és játékossá. Ezen az esten adja át a könyvtárvezető, Kovács Marianna az "Örökös olvasójegyet" azoknak, akik a könyvtárosok szavazata alapján a legtöbbet teszik a könyvtár érdekében. Idén Tőke Orsolya, nyelvtanár, akinek kezdeményezésére a Városi vers- és prózamondó verseny idegennyelvi kategóriával egészült ki, valamint Trojkóné Horváth Ildikó kapták a kitüntető címet. Utóbbi a SZISZKI igazgatóhelyetteseként nagy szerepet vállalt a középiskolásoknak szóló programok megvalósításában és népszerűsítésében.
2017 óta a szervezést és lebonyolítást átvette az alapítvány. Időközben a kuratórium is átalakult: az új elnök Lehoczki Zsuzsanna, helytörténész, aki hosszú évek óta szoros kapcsolatot ápol az intézménnyel. Új tagként belépett Spánitz Éva, aki korábban gyerekkönyvtárosként dolgozott ugyanitt. Régi tagként maradt Szeifertné Tóth Erika és László Anikó. A Százhalombattai Könyvtárért Alapítvány teszi lehetővé azoknak a céloknak a megvalósítását, amik nem tartoznak a könyvtár kötelező feladatai közé. Ilyen a gyerekek táboroztatása vagy az előadóterem fejlesztése. Az elmúlt években befolyt összegből kicsinosított előadóterem már most alkalmas kisebb konferenciák, oktatások, előadások, osztály- vagy baráti találkozókra. (Ezzel kapcsolatban a könyvtárban tudnak bővebb felvilágosítással szolgálni.) A hosszútávú cél az előadóterem technikai eszközökkel való felszerelése. Bár ezek beszerzése igencsak költséges, az alapítvány borestről borestre közelebb kerül a megvalósításhoz.
Az est bevételét részben a tombolajegyek hozzák. Óriási támogatás a százhalombattai vállalkozások részéről, hogy rendszerint igen értékes és különleges nyereményekkel járulnak hozzá a tombola színesítéséhez. Ahogy tavaly, az idei a fődíjat is a szovátai Hotel Szeifert ajánlotta fel: 3 éjszakás wellness kikapcsolódást 2 fő részére. Gáláns támogatást adott a százhalombattai TESCO áruház, ahonnan százezer forint értékben választhattak a szervezők különböző nyereményeket.
Az idei boresten kilenc csapat kutakodott a könyvek között, járta be a könyvtár részlegeit. Horgásztak, rejtvényeket oldottak meg, sőt! kreatív fotót is készítettek a "hajós" játszótéren – ugyanis az idei játék a tengerjárás jegyében zajlott. Az összetett játékból – és a lakatlan szigetről – a Sandokan csapat került ki győztesen. Az egyik feladatban megadott szavak felhasználásával kellett elbeszélni a hajótörést. Ezt a fordulót a Kampókéz csapat nyerte egy szellemes verssel. Első alkalommal jelmezversenyt is hirdettek a szervezők. A szavazatokat személyesen Jack Sparrow (azaz Gulyás Bálint) gyűjtötte be és számolta össze. Eszerint a Napsugár óvoda remekelt, akik nem csak jelmezzel, de asztaldísszel és zászlóval is tökéletes matrózhangulatot teremtettek maguk körül.
Az idei borest több mint 450ezer forintot hozott alapítvány számára. A könyvtár és alapítványa ezúton is köszöni támogatóinak – vendégeknek, tombolanyereményt felajánlóknak, szervezőknek, segítőknek – a hozzájárulást az est sikeréhez!
LA