Fenyődíszítések városszerte
2022-12-11 - Óvodásokkal és első osztályos tanulókkal együtt díszítették fel a Százhalombatta főterén felállított óriás fenyőt Vezér Mihály polgármester, Török Sándor és Nagy Balázs alpolgármesterek, illetve Szabó Zoltán önkormányzati képviselő december 7-én. A gyerekek örömmel énekeltek és táncoltak az élőzenés dalokra. A hagyományokhoz híven, településrészenként is sor került a városlakókkal közös fadíszítésre.
Vezér Mihály örömét fejezte ki, hogy a város főtéri karácsonyfáját együtt öltöztethetik ünneplőbe a gyerekekkel, akik most is saját készítésű szép, ötletes díszeket hoztak. Az ünnep jegyében – az elmúlt évekhez hasonlóan – a nevelési és az oktatási intézmények részére összesen közel 3000 ajándékcsomagot állított össze az Önkormányzat. Az adventi időszakban folyamatosan sok család, illetve városlakó látogat ki a főtéri karácsonyfához, hogy ők is elhelyezzék díszeiket; "örömöt hoznak és osztanak meg". Jó megtapasztalni ezt az igazi közösségre jellemző élményt – fogalmazott a polgármester.
Szabó Zoltán szerint nagyon várták már a gyerekek, hogy újra együtt ünnepeljenek és feldíszítsék az eddigi talán legszebb városi fenyőfát. Hívő reformátusként számára a legnagyobb ünnepek egyike a karácsony, amikor lélekben mindenki elcsendesedve átgondolhatja az év során történteket. Különösen fontos, hogy az ajándékozás mellett ilyenkor együtt lehetnek a családok.
 
Településrészenként is sor került a városlakókkal közös fadíszítésre, amelyek ünnepi hangulatát a Canticum Novum Vegyeskar előadása emelte.
 
Vezér Mihály polgármester – Török Sándor és Nagy Balázs alpolgármesterek jelenlétében – Urbárium-Újtelep képviselőjeként is köszöntötte az ünneplőket a Göncz Árpád téren felállított fenyőfánál. Mint mondta, fontos, hogy egész évben figyeljünk egymásra, karácshoz közeledve azonban még inkább egymás felé tudunk fordulni. Nagy szükség van arra, hogy példát mutatva –, ahogyan ez Százhalombattán megjelenik – egyre jobb emberekké váljunk, hogy tartalmasabb, szebb életet tudjunk élni a mai, feszültséggel terhelt, a szolidaritást sokszor nélkülöző világban.
A téli időszak az elcsendesedésről szól, a természet is megpihen, érdemes nekünk is ezen példát követve, a hétköznapi gondokat magunk mögött hagyva lélekben is ráhangolódni a karácsonyra – fogalmazott Nagy Balázs. Véleménye szerint az adventi városi közös ünnepségek jó alkalmat nyújtanak ahhoz, hogy mindenki megérezze az ünnep igazi, családias hangulatát, amiből aztán sokáig erőt meríthetünk.
 
Szintén közösen díszítették fel a dunafüredi Napsugár téren álló fenyőfát a városvezetők – Vezér Mihály polgármester, Török Sándor és Nagy Balázs alpolgármesterek, Sinka László, a kerület képviselője, Lukács Bernadett és Szabó Zoltán képviselő – és a lakók.
Sinka László rendkívül fájdalmasnak nevezte, hogy már nem ünnepelhet együtt idén elhunyt gyerekkori jó barátjával, Szél Pállal, a településrész néhai képviselőjével. Még ő hozzá fűződik, hogy a téren ültetett fenyőt öltöztetik díszbe. Fájó az is, hogy jelenleg sok nehézséggel kell szembesülnünk, a karácsony azonban mégis örömmel tölthet el bennünket, különösen jó látni a gyerekek, köztük unokája izgatott várakozását. Az ünnep azt üzeni, hogy tegyünk másokért, a barátokért, a családért, és legyen jóakarat a Földön.
Török Sándor szomorú szívvel idézte fel, hogy mindig Szél Pál volt a dunafüredi ünnep szervezője, aki most különösen hiányzik. A legfontosabb ünnep a karácsony, amikor együtt lehet a bővebb család a gyerekkel, unokákkal, akár barátokkal. Az ajándékozás mellett jó közösen beszélgetni, játszani, amire kevés idő jut a hétköznapokban.
Lukács Bernadett mindig meghitt hangulatban készül a számára legkedvesebb ünnepre, a karácsonyra. Feldíszített házzal. idén is részt vesznek a közösségi "adventi ablakok" játékban. Megjegyezte, örömteli látni, hogy szépen terebélyesedik a téren álló fenyő, és nem kell évente kivágott fát hozni. Az adventi időszakban, illetve karácsonykor a családi együttlét mellett, mód nyílik a lelki megpihenésre, feltöltődésre, mindenki nyugodtabban átgondolhatja az év közben történteket.
 
Török Sándor és Szabó Gábor településrészi képviselő – Lukács Bernadett és Szabó Zoltán képviselők jelenlétében – köszöntötték az ünneplőket az óvárosi Szent László téren felállított fenyőfánál.
Az alpolgármester szerint a különleges hangulatú városrészben igazán érződik, hogy összetartó közösség lakja. Méltatta Szabó Gábor tevékenységét, aki igyekszik minél több programot szervezni. Reményét fejezte ki, hogy a sok gond ellenére mindenki áldott, békés, szeretetteljes légkörben töltheti a karácsonyt, amikor azokra is gondolunk, akik már nem lehetnek velünk. Nyugodtabb,  vidámabb új esztendőt kívánva zárta gondolatait.
Szabó Gábor örömét fejezte ki, hogy a zord időjárás ellenére sokan ünnepelnek együtt. Megköszönte Török Sándor dicsérő szavait, mint mondta, igyekeznek a várost, illetve Óvárost jobbá, szebbé tenni, akár a karácsonyi rendezvényekkel is. A vásárral, szeretetvendégséggel és a vegyeskar előadásával színesített közös díszítés során felszabadulhatnak az ünnepi érzések. Meghitt, családi körben töltött karácsonyt kívánt a városlakóknak. (Fotó:Tóth Erzsébet)