Időközi választás
2022-09-17 - Öt jelölt indul Százhalombattán az időközi önkormányzati képviselő választáson a dunafüredi 6. számú egyéni választókerületben október 16-án.
A választás kiírása az eddigi volt ÉSZKE képviselő, Szél Pál halála miatt vált szükségessé.
Az ajánlóíveket szeptember 12-én, délután 4 óráig lehetett leadni azoknak a szervezeteknek és független jelölteknek, amelyek/akik indulnak a képviselői posztért. A Helyi Választási Bizottság ennek alapján öt jelöltet vett nyilvántartásba, illetve kisorsolta a szavazólapra kerülés sorrendjét – tájékoztatott dr. Csútor Tünde a testület elnöke.
 
A jelöltek ezek alapján: 1. Rupics József János (független), 2. Lukács Bernadett (FIDESZ-KDNP), 3. Sinka László (ÉSZKE civil szervezet), 4. Guruz Gergely (független), 5. Dr. Korcsmáros Iván (független).
 
Százhalombatta 6. számú egyéni választókerületében két szavazóhelyiségben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között.
1. Családsegítő Központ, Szivárvány tér 5., 2. Dunafüredi Közösségi Ház, Esthajnal u. 23.
A választással kapcsolatos minden információ megtalálható a http://valsztas.hu oldalon.
 
Az választáson az a választópolgár vehet részt, aki az adott választókerületben lakóhellyel rendelkezik. A névjegyzékbe vett választópolgárok értesítőt kapnak. Külképviseleti szavazásra, levélszavazásra nincs lehetőség. Átjelentkezésre csak abban az esetben van lehetőség, ha a választópolgár lakóhelye és tartózkodási helye ugyanazon választókerületben van; egyéni választókerületi választás esetén ugyanazon egyéni választókerületben, egyéni listás képviselő-választás vagy polgármester-választás esetén ugyanazon településen. Az átjelentkezés határideje október 12. 16 óra.
Az adott településen belül személyesen (megbízotton keresztül), vagy online mozgóurna igényelhető. A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt választópolgár nyújthatja be. A kérelemben feltüntetett adatainak meg kell egyezniük a lakcímkártyán feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a helyi választási iroda a kérelmet elutasítja. A kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát, valamint, ha nem a lakcímére kéri, akkor a pontos címet is, ahova a mozgóurna kivitelét kéri. A szavazás napján a szavazatszámláló bizottság két tagja felkeresi az érintett állampolgárt a lakóhelyén vagy egy másik megadott más címen (pl. kórházban), annak érdekében, hogy a szavazatot a mozgóurnába dobják be. Aki mozgóurnát kért, a szavazókörben "hagyományos módon", azaz személyesen nem szavazhat.