Kiemelt atlétikai fejlesztés
2022-06-13 - Diákolimpia megrendezésére is alkalmas atlétikapályát adtak át a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában. A Magyar Atlétikai Szövetség által finanszírozott, 350 millió forint értékű beruházás részeként futókört, távol- és hármasugró, valamint súlylökő pályát alakítottak ki.
Vezér Mihály polgármester kiemelte, hogy a város életében fontos mérföldkő a beruházás, amely nem csak az iskolai, hanem a helyi tömegsport igényeit is kiszolgálja. A sport – az ókori mondás szerint – hozzájárul ahhoz, hogy ép testben ép lélek lakozzon, fegyelemre, kitartásra és csapatmunkára ösztönöz –– fogalmazott. Szólt arról is, hogy az intézmény az öt éve kialakított profil révén jelentős szerepet tölt be az utánpótlás nevelésben, illetve példát mutat az egészséges életmód terén. A fejlesztés összefogás eredménye, amelynek részese volt a kormány, az illetékes minisztérium, a szakszövetség, szükséges volt Bóna Zoltán országgyűlési képviselő támogatása, az önkormányzat és helyi lobbisták együttműködése is. A közös akaratnak mindig van pozitív eredménye, ennek szép példája az avatóünnepség – fogalmazott Vezér Mihály. Példaértékűnek nevezte, hogy a tervek szerinti ütemben zajlott a kivitelezés. A polgármester köszöntet mondott a szakszövetségnek, a döntéshozónak, aki révén megvalósulhatott a beruházás és Bóna Zoltán országgyűlési képviselőnek, aki sok más területen is segíti Százhalombatta fejlődését.
 
Nagy Balázs alpolgármester szerint egy magára valamit adó, 20 ezres lélekszámú településnek rendelkeznie kell sportiskolával. Elmondta, hogy a teljes egészében állami forrásból finanszírozott beruházásnak köszönhetően, hosszú távon is magas színvonalon megvalósulhat az általános iskolai sportprofil.  Szólt arról is, hogy a rendszeresen sportoló gyerekek jó eséllyel felnőtt korukban is aktív életet élnek, a mindennapos, rendszeres testmozgás az életük része marad, aminek nyomán egészségesebb lesz a társadalom. Éppen ezért minden sportberuházást örömmel kell fogadni, mert azokkal a jövőbe fektetünk be – fogalmazott. Köszönetét fejezte ki a polgármesternek, az önkormányzati képviselőknek, a kormánynak, a szakminisztériumnak, az atlétikai szövetségnek és Bóna Zoltán országgyűlési képviselőnek a megvalósításhoz nyújtott támogatásért. Köszönetet mondott és gratulált Szabó Zoltán intézményvezetőnek és munkatársainak, akik megálmodták a beruházást, a diákoknak pedig sikeres és eredményes sportolást kívánt.
 
Szabó Zoltán a Kőrösi iskola intézményvezetője felidézte az építés körülményeit, mint mondta, az iskolai profil meghatározásakor már felvetődött, hogy javítani kell a szabadtéri sportolási lehetőségeken. Ennek jegyében a kézilabda szövetség támogatásával 4 éve műanyag burkolatot kapott a kézilabdapálya, majd 1/3-os – önkormányzati, városi kosárlabda egyesületi és szakszövetségi – pályázat keretében hasonlóan megújult a szintén kültéri kosárpálya. Ezen fejlesztések után fogalmazódott meg az atlétikapálya korszerűsítésének gondolata, aminek megvalósításában sokat segített Bóna Zoltán országgyűlési képviselő. A kivitelezés során több, mint 2000 négyzetméteren a legkorszerűbb, rekortán burkolatot használták, ami alá két rétegben bitumen tettek, ez alatt pedig dréncső rendszert építettek ki. A színvonalas beruházás nyomán minden feltétel adott ahhoz, hogy Százhalombatta akár diákolimpiának is otthont adjon. Rendelkezésre áll a 200 méteres 400-as atlétikapálya, 100 méteres síkfutásra alkalmas résszel meghosszabbítva, két távolugróhellyel, valamint súlylökő szektort is kialakítottak az udvaron.
 
Lengyák György a Magyar Atlétikai Szövetség egykori utánpótlás referense, jelenlegi szakágvezető kívánatosnak nevezte, hogy minél több iskolában legyen a kor követelményeinek megfelelő modern, rekortán borítású atlétikapálya. A diáksport fejlődése nélkül nem bontakozhat ki a jövő sikeres generációja – tette hozzá. Örömét fejezete ki, hogy részt vehetett a kiváló színvonalú létesítmény átadásán, kiemelte, hogy a távol- és a hármasugró pálya akár világcsúcs beállítására is alkalmas. Reményének adott hangot, hogy néhány év múlva Százhalombattának is lesz válogatott szintű atlétája.
 
Dr. György István államtitkár Szabó Zoltán baráti meghívásának tett eleget, miután évfolyamtársakként végeztek az egykori egri tanárképző főiskolán. Elismerését és gratulációját fejezte ki mindenkinek, aki közreműködött az beruházás megvalósulásában. Mint mondta, fontos szerepe van az iskoláknak is a sport szeretetének továbbadásában, a modern battai pálya kiváló lehetőség erre.
 
Hegedüs Roland a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskola igazgatója, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete százhalombattai elnöke szerint a 21. századi sporthoz hozzátartoznak az olyan látványos, ízületkímélő pályák, mint a milyen most Százhalombattán létesült. Örömtelinek nevezte, hogy más városi oktatási-nevelési intézmények is használhatják a felületet, illetve, reményét fejezte ki, hogy a fejlesztés révén komoly sportsikereket érhetnek el a battai fiatalok.
 
Az avatóünnepség szalagját Szabó Zoltán intézményvezető, Vezér Mihály polgármester, Dr. György István államtitkár és Dudás Gábor tankerületi igazgatóhelyettes vágta át.