Három battai érem a modellvitorlás hétvégén
2022-05-03 - A modellvitorlások hajói az orfűi Pécsi tó csendes, olykor tarajos hullámaival birkóztak április 29-e és május 1-je között. A versenyen megmérettette magát a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub is.
Az F5-E hajó osztály Medvehagyma regattájára került sor Pénteken. Igencsak jó hangulatban álltak a kapitányok a rajthelyekre, mivel remek szél fogadta a hajójukat.  A 19 fő két csoportban versenyzett, le-feljutásokért harcoltak az "A" közép illetve "A" tető erejű szélben. A harmadik futam után még egy kicsit erősödött a szél, ami elgondolkodtatta a résztvevőket a "B" vitorla használata felől, azonban erre nem volt szükség, mert hamarosan visszaállt az eredeti erősség. Az utolsó 3 futam egy kissé hangos volt, ugyanis – változó sikerrel – mindenki igyekezett a legjobb formáját hozni. A hajóosztály 7-7 futammal fejezte be a pénteki napot.
A folytatásban a régen várt Pécsi tó tókerülő versenyére álltak rajthoz a versenyzők a következő napon. Ebben a számban bármilyen modellvitorlás hajóosztály részt vehet, a lényeg, hogy a tavat a kitűzött bóják megkerülésével kell körbehajózni. Jó irányból fújó, kedvező szél fogadta a versenyzőket, azonban hátszélben kellett elrajtolni, miután 180 fokkal változott fújás irány. A nagyhajók szinte repültek, állva hagyva a kisebbeket. A hátszeles krejc szakasz után, váltakozó széljárásban kellett megkeresni az optimális fuvallatot. A strandnál lévő bójáig végig krejcolva kellett teljesíteni a pályát. A több hajóosztálynak megfelelően több eredményhirdetés is volt.
A legkisebbek léptek a "manézsba" vasárnap". Már a vereny elejét "A" tető szélben teljesítette a 13 "oroszlán. Az MM hajóosztály kapitányai 4 futamot teljesítettek így, majd a viharos erejű befújásokhoz és az állandósult "B"tetőhöz alkalmazkodva ki-ki "B" illetve "C" vitorlára cserélt. A szélerő miatt több műszaki probléma is előállt, ami miatt többen idő előtt, 10 futammal fejezték be a versenyt.
A hétvége battai dobogósai:
F5-E hajóosztály: I. Forró Krisztián, III. Forrai Csaba, IV. Garay György, VI.Schulek János, IX. Kunvári Sándor, XI. Gergely András, XIV. Pákozdy Mihály
MM Hajóosztály: II. Forrai Csaba, VI. Kunvári Sándor, VII. Gergely András, VIII. Schulek János