Modellvitorlás Észak Adria Kupa - ezüstérem és helyezések
2022-04-25 - A százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub rendezésében zajlott a nemzetközi Észak Adria Kupa II. fordulója Nagykanizsán, április 23-24-én – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesület tagja.
A szlovák, horvát és a magyar versenyzőket remek helyszín fogadta, de sajnos az időjárással és a szélerővel voltak problémák. A szél "A" közepes és szélcsendes időszakokat biztosított szombaton egy kicsit hűvös nedves idővel, próbára téve a versenyzőket. Ezen a napon idő előtt be kellett fejezni a versenyzést, mivel beállt a teljes szélcsend a kiírt időpont előtt egy órával. Az átfázott versenyzőket a rendezők gulyáslevessel vendégelték meg, ami bizony tényleg jól esett mindenkinek, és hozzá különböző süteményekkel kényeztették a megfáradt kapitányokat.
A vasárnap teljesen ellentéte volt az előtte lévő napnak, fodrozódó vízfelület, erős szél, ami miatt "B" vitorlát készítettek elő a versenyzők. A verseny időpontjára újabb erősödés, és máris átgondolták a résztvevők a vitorlaválasztást, "C"-re tették le a voksot, ami a bátraknál 6-7 futamon keresztül tartott. Félelmetes volt, ahogy a nagy szélben szinte repültek a hajók.
Közben gyengült a szél "B" közép és teteje, sőt néha visszagyengült "A" tetőre, ezért páran "B" vitorla helyett "A" vitorlával próbálkoztak, ami esetenként meghozta az eredményt.
A nap végét már "A" vitorlával "A" tető szélerővel fejezték be a résztvevők. Az eredményhirdetésre teljesen elállt a szél.
A 18 fős mezőny a két nap alatt 20 futamot teljesített (szombat – 7, vasárnap – 13), ebből is látszik, hogy nagy szélben igazán mennek a hajók.
Battai eredmények:
II.Forró Krisztián, V.Garay György, VI.Illés Zoltán, VIII.Schulek János, XIII.Kunvári Sándor,
XIV.Gergely András, XVI.Pákozdi Mihály, XVIII. Garay József