Százhalombatta a vendéglátó nagyhatalom!
2022-04-07 - Sokszor adtunk hírt, több helyen lehet olvasni, hogy itt vagy ott, ezen vagy azon a versenyen százhalombattai szakemberek nyertek különböző díjakat.
Ha áttekintjük Százhalombatta gasztronómiai történetét ezen nem is lehet csodálkozni. Városunk vendéglátása a rendszerváltáskor kezdett igazi fejlődésbe. Volt egy nagy múltú Halász Csárdánk és egy Százhalom Éttermünk, de a növekvő tömeg és minőségű igényeket már nem minden esetben tudták kielégíteni. Elsősorban kell megemlíteni Poszpisek Antal nevét, aki Európában minden halászlé-, vagy halléfőző versenyt megnyert!
Ami jelentős változást hozott az az 1989 év volt. Ekkor nyitotta meg kapuit a Club Európa Étterem. A tulajdonosok sem voltak akárkik a vendéglátás területén. Szalay János (Jacsa), aki egyedülállóan a mai napig a legfiatalabb séfnek számít a szakács szakmában, aki osztályon felüli szállodában már 23 évesen séf volt a Gellért Hotelben. Ez a rekord, azóta sem dőlt meg! Varsádi László, aki a Hilton Szállóban volt "főúr", akit sokan zenészként ismernek. Ne feledkezzünk meg Szilágyi Gáborról sem, aki szintén a Hilton Szállóban dolgozott, és a mai napig üzemeltet vendéglátó ipari létesítményeket.
A kilencvenes években profilváltáson ment át a Százhalom Étterem is. Először SO-HO, majd Ebatta Pizzakuckó lett, később felvette a mai arculatát. Gabelics Péter és Tamás folyamatos újításai, frissen tartják az étterem változatosságát és színvonalát.
A 2000-es évek végén jött egy újabb vendéglátó generáció. A Harcsa Csárda üzemeltetését Nagy Zoltán (Csipa) vette át, aki a Gundel Étterem tanulója, majd dolgozója volt. Zoltán szakértelmének köszönhetően a Harcsa Csárda méltó utódja és nemes ellenfele lett, a nívós vendéglátást képviselő Halász Csárdának és az Ebatta Pizzakuckónak.
A 2010-es években szinte a semmiből robbant be Százhalombatta gasztronómiai köztudatába Balázs Attila, aki a közétkeztetésben dolgozók szakácsversenyén 2018.ban a második helyet szerezte meg egyéniben, valamint a "Legjobb afrikai harcsaétel" különdíját is. Azután 2020-ben Attila III. lett csapatban, és a 2022. évi versenyen, az Eurest Budapest csapattal a IV. helyez szerezte meg! Idén újabb csillag jelent meg Százhalombatta vendéglátó egén. Jónás Norbert csapatvezető séf ugyanezen a versenyen a II. helyezést szerezte meg a csapatának.
Meg kell említeni olyan személyeket is, akik ugyan eredetileg nem szakácsok, vagy csak később váltak azzá, de hozzájárultak Százhalombatta gasztronómiai arculatának kialakításához. Ilyen személy Kovács Tibor (Fater), Rácz Richárd és jómagam. 
Százhalombatta rövid gasztrotörténeti áttekintése szükséges ahhoz, hogy megértsük a jelenlegi helyzetet, és a gratulációt ezen a nézőponton keresztül helyezzük el a méltán megérdemelt személyek teljesítményeinek dicsőségtábláján.    
Megragadva a lehetőségen gratulálok Jónás Norbert a kiváló eredményhez. (A képen Jónás Norbert)
Szalai Attila