Zöldrollerek a városban
2021-06-02 - Elektromos roller megosztó szolgáltatás indult Százhalombattán az okos város program folytatásaként. Az eszközöket többek között Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester jelenlétében mutatták be a Rubik kockánál június 2-án.
A üzemeltető cég tájékoztatása szerint a Lime elektromos roller megosztó szolgáltatás a fővárosban és egyes balatoni városokban már nem ismeretlen. Lényegében egy bérlési koncepció, amely az eszközökön található bankkártyaolvasóval és "Lime" mobilalkalmazással vehető igénybe, kizárólag Százhalombatta területén. Minden regisztráló 15 perces ingyen utat kaphat a "hello, szia, Lime" kupon beírásával.
 
A város 11 pontján (hotspotokon) egyelőre összesen 60 roller vehető fel, amelyek használat után közterületen bárhol otthagyhatóak, a szolgáltató pedig összegyűjti, és a hotspotokra szállítja azokat. Azt kérik, hogy olyan helyen tegyék le a rollert, ahol senkit sem akadályoz, illetve ha felborul állítsák fel.
 
Az egyszeri kioldási költség 250 Ft, a percdíj pedig 50 Ft, de az állásidőt (pl. zebra, beszélgetés) nem számolja fel a rendszer, illetve van bérlet- és egyéb kedvezmény. Az eszközöket 18 éven felüliek vehetik igénybe, aminek betartásában fontos a szülői felelősség. A legfeljebb 25 km/órás sebességre képes szerkezettel nem a járműforgalomban, hanem elsősorban bicikliúton tanácsos közlekedni, illetve ha szükséges, fokozott óvatossággal a járdán, ezt azonban még nem szabályozza a Kresz.
 
Vezér Mihály elmondta, fontosnak tartják, hogy a város a környezetkímélő elektromobilitással is hozzájáruljon a fenntartható fejlődéshez. Emlékeztetett, hogy az okosváros program első állomásaként korábban okospadokat telepítettek, majd elérhetővé vált a BattaTura és az OkosBatta applikáció, amelyek egyre népszerűbbek a lakosság körében, a következő lépés pedig az elektromos gépjármű töltőállomás kiépítése lesz. A most bevezetett szolgáltatás azért is előnyös, mert semmilyen ráfordítást nem igényel a város részéről, minden költséget a telepítő cég visel - tette hozzá a polgármester.