Mobil alkalmazás segíthet a kapcsolati erőszak áldozatain
2021-05-12 - A Bright Sky HU nevű új mobilalkalmazás nemcsak a bántalmazó kapcsolatban élők számára jelenthet hatékony segítséget, hanem a közvetlen környezetük számára is hasznos információkat ad a segítségnyújtásról.
Az alkalmazás támpontot ad a kapcsolati erőszak felismeréséhez, illetve oktató tartalmak segítik az abból való kilépést.
 
Jelenleg kevés olyan digitális megoldás létezik, amely tájékoztatja, illetve támogatja a kapcsolati erőszak érintettjeit és környezetüket. Ráadásul a koronavírus-járvány miatt a bántalmazottak a korábbinál is nehezebben tudnak kapcsolatba lépni a segítő szervezetekkel, így még nagyobb szükség van újfajta fejlesztésekre.
 
A Bright Sky applikáció a nemzetközi Vodafone Alapítvány saját fejlesztése, és jelenleg Magyarországgal együtt már 9 Vodafone országban elérhető, okalizált tartalommal. Az alkalmazás bármilyen okostelefonon használható, ami fontos szempont volt a szervezet számára a fejlesztés során.
 
Az app számos funkcióval segíti az áldozatok és környezetük tájékozódását a kapcsolati erőszak témájában. Az "online biztonsági útmutató" menüpont alatt az áldozatok hasznos információkat találnak arra vonatkozóan is, hogy miként óvhatják meg digitális intimszférájukat, email és közösségimédia-fiókjaikat a bántalmazótól.
 
Az applikációval a felhasználók a többi között egy 12 kérdéses gyorsteszt megválaszolásával mérhetik fel saját helyzetüket, és megtudhatják, hogy valóban bántalmazó-e a párkapcsolatuk, illetve esettanulmányokat olvashatnak a szexuális beleegyezés és zaklatás témakörében.
 
Az alkalmazásban az országos segélyvonalak és a témában jártas segítő szervezetek elérhetőségei is megtalálhatóak, köztük az Igazságügyi Minisztérium által fenntartott Áldozatsegítő Központok, amelyek jelenleg országosan 6 nagyvárosban nyújtanak anyagi, pszichológiai vagy jogi támogatást a párkapcsolati erőszak áldozatainak.
 
A Bright Sky HU applikáció ingyenesen letölthető Android és iOS készülékekre.
 
Szatmáriné Berczi Dolóresz az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója elmondta, hogy a bántalmazásnak enyhébb és erőszakosabb megnyilvánulási formái vannak. Lehet verbális, vagy fizikai, utóbbi súlyos testi sértésig, vagy akár emberölésig fajulhat. A szomszédban élők is sokat tehetnek azért, hogy elkerülhetőek legyenek ezek az esetek, ne nézzék tétlenül, ha kapcsolati erőszakról szereznek tudomást, jelentsék azt a rendőrségnek.