Mindent lát a NAV - online számlázás
2021-04-01 - Minden számla adatát azonnal megkapja online a Nemzeti Adó- és Vámhivatal(NAV) április 1-jétől. Az eddi szankciómentességet követően azonban továbbra is méltányosan, az adózóval együttműködve járnak el – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Izer Norbert elmondta azt is, hogy a beérkező adatok révén több, az Európai Unióban is egyedülálló szolgáltatással segítik a vállalkozásokat. Nemcsak az adóhivatal újfajta szolgáltatásai, mint a papírmentes számlázás vagy az áfabevallási-tervezetek kiajánlása segítik a tisztességes vállalkozásokat, hanem a csalárd adózók kiszűrése is.
 
Az online számlázás teljessé tétele a legnagyobb horderejű lépés a feketegazdaság elleni küzdelemben. Évente négymilliárdnyi számla- és nyugtaadat áll a kockázatelemzők rendelkezésére, ezért már nem éri meg adóelkerüléssel próbálkozni, hiszen az adóhivatal az online eszközei révén ezt azonnal észleli.
 
Az adatvédelem az egyik leglényegesebb eleme az online számlázásnak - szögezte. Ez különösen fontos április 1-jétől, mert már a lakosság részére kiállított számlákat is teljes körűen látja az adóhivatal, de csak anonim módon, a magánszemély vásárlóról ugyanis semmilyen adat nem kerül be az adóhivatal online számla rendszerébe.
 
Az államtitkár szerint a vállalkozások egyre tudatosabbak adóügyeik intézésekor, erről tanúskodnak a szankciómentes időszak tapasztalatai is. A vállalkozások jelentős többsége ugyanis már a határidő előtti hetekben átállt az új rendszerre. A szankciómentes időszak lejártát követően is méltányosan jár el a NAV, a mulasztás körülményeit, súlyát, gyakoriságát mérlegelve. Az adatszolgáltatást nem vagy nem megfelelően teljesítőket az adóhivatal segíti, az áfabevallási-tervezet kiajánlásához ugyanis minden számla adatára szükség van.
 
A jó és pontos adatok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy Magyarország az elsők között nyújtson példaértékű adóhivatali szolgáltatásokat a vállalkozásoknak az Európai Unióban. Nem a mulasztási bírság kiszabása a cél, hanem az adatszolgáltatás szabályszerű teljesítése, ebben pedig partner a Pénzügyminisztérium és az adóhivatal is - hangsúlyozta az államtitkár.