Mesés megtérülést ígérve közel 19 millió forintot csalt ki áldozataitól a gyanúsított
2020-12-14 - A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a nőnek a letartóztatását, aki ellen üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntette, és más bűncselekmények miatt a Gödöllői Rendőrkapitányság folytat nyomozást.
Az ügyben a nyomozás eddigi adatai alapján a gyanúsított 2020 szeptemberétől rendszeres, haszonszerzési szándékkal több személyt vett rá különböző összegek kifizetésére úgy, hogy ezen összegeket nem állt szándékában visszafizetni.
 
A sértett – bízva a gyanúsított egyébként valótlan, megtévesztő ígéretében –  többször találkozott a gyanúsítottal, aki részben az Egyesült Államok Tengerészgyalogságában tűzszerészként szolgált, ismeretlen helyen elhalálozott férje 700.000.000,- Ft-nak megfelelő értékű hagyatékának átvételével kapcsolatos ügyintézési költségekre, részben személyes szabadságától Törökországban megfosztott férfi ismerősének óvadékául szolgáló pénzösszeghez történő hozzájutás érdekében, részben pedig külföldi cégek által kezelt nagy összegű kriptovalutájának realizálásával kapcsolatos költségek fedezésére kérte a pénzt a sértettől úgy, hogy kezdetben neki hamisan a befektetett pénzeszközök többszörösének visszafizetését ígérte, majd a később kért pénzeszközök átadásának megtagadása esetére a korábban befektetett összeg visszafizetési lehetőségének elvesztését helyezte kilátásba.
 
A gyanúsított azért, hogy az általa kért újabb és újabb összegek átadására a sértettet rávegye, több valótlan, illetve megtévesztő tartalmú okiratot, valamint különböző idegen nyelvű honlapokat is bemutatott a sértett bizalmának erősítése érdekében.
 
A gyanúsított a sértettől összesen 17.413.000,- Ft összegű kölcsönt vett fel, melyet nem fizetett vissza.
 
Hasonló módszerekkel további két sértettől csalt ki 950.000,- illetve 250.000 forintot.
A gyanúsított tagadta a bűncselekmények elkövetését.
 
Az ügyészi indítvány szerint a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlyára figyelemmel alappal feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon maradása esetén a hatóság elől megszökne, elrejtőzne, magát a büntetőeljárás alól kivonni törekedne, valamint a még ki nem hallgatott személyek befolyásolásával, a bizonyítékok elrejtésével a bizonyítást veszélyeztetné.
 
Figyelemmel arra, hogy a gyanúsított a jelen cselekményét felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el, továbbá a sorozatjellegű elkövetésre megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított újabb szabadságvesztéssel fenyegetett szándékos bűncselekményt követne el.
 
A bíróság az indítvánnyal egyetértve elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2021. január 14. napjáig.
 
A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, így az nem végleges, de végrehajtható.
 
Budapest, 2020. december 14.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály