Százhalombattai díjazottak a megyenapon
2020-12-04 - A járványhelyzet miatt elmaradt az idei megyenapi ünnepség, de Pest Megye Közgyűlése döntött az alkalomhoz köthető kitüntetésekről és megjelentették a díjazottak névsorát.  Pest Megye Népművészetéért díjat kapott az idén harmincöt éves Forrás Néptáncegyüttes, valamint Sikentáncz Szilveszter néptáncpedagógus, Év Iparosa díjjal ismerték el az Ostorházi családot, az Ostorházi Bevonattechnika Kft. tulajdonosát, és Év Tűzoltója díjat adományozott a közgyűlés a százhalombattán élő Rózsa Gábor tűzoltó alezredesnek.
A Közép-Magyarországi Folklórszövetség Pest Megye Népművészetéért díjat adományozott a Forrás Néptáncegyüttes részére. A Csokonai díjas Forrás Néptáncegyüttes Pest megye legnagyobb létszámú és legeredményesebb néptáncegyüttese, amely 1984-ben alakult Érden, majd 1985 őszétől Százhalombattán működik. Működésének jelentősége, hogy egy iparvárosban sikerült meghonosítania a népművészetet. Az együttes országosan elismert, a legjelentősebb műhelyek egyike. Ebben az évben ünnepeli fennállásának 35. évfordulóját. Az elmúlt három és fél évtized számtalan hazai és nemzetközi sikert eredményezett számára. Kilencszer kapott kiváló minősítést a néptáncegyüttesek országos szakmai minősítő rendszerében, nagydíjat vehetett át a szolnoki és a szekszárdi országos néptáncfesztiválon, közel hatvan országban tett nagysikerű turnét és vitte magával Magyarország, valamint Százhalombatta jó hírét.

Az együttes szervezi Európa legnagyobb nemzetközi néptáncfesztiválját, a Summerfestet. Ugyancsak az ország élmezőnyébe tartozik az utánpótlásbázisát biztosító Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, amely  2003 szeptemberében kezdte meg munkáját a Forrás Néptáncegyüttest és a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivált működtető Magyarok Öröksége Alapítvány fenntartásában.

A Közép-Magyarországi Folklórszövetség Pest Megye Népművészetéért díjat adományozott Sikentáncz Szilveszter néptáncpedagógus részére. A siófoki Balaton Táncegyüttes egykori táncosa nagy utat járt be, amíg az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnöke lett. Siófokról Budapestre, a Magyar Állami Népi Együttesbe került. Ezzel egyidőben a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttesnél tette meg első lépéseit a néptáncpedagógus pályán. Hosszabb szünet után 2009-ben tért vissza Százhalombattára, ahol először tánckarvezető, majd társ-művészeti vezető lett. Ezzel párhuzamosan a rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes művészeti vezetője is volt. A Forrás Néptáncegyüttes egyik legsikeresebb időszaka kötődik hozzá. Bekapcsolódott a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál megszervezésébe és lebonyolításába is. Rákospalotán megyei és régiós tánctalálkozókat szervezett. Mindezekkel jelentősen hozzájárult Pest megye népművészetének gazdagításához. Örökös Aranysarkanytyús szóló táncos.

Év Iparosa díjat adományozott Pest Megye Közgyűlése  az Ostorházi családnak az Ostorházi Bevonattechnika Kft.-vel elért eredményei, a korrózióvédelem területén elért sikerei elismeréseként. A céget családi vállalkozásként alapították az Ostorházi-testvérek 1991-ben. Kezdetben klasszikus építőipari szolgáltatásokkal foglalkoztak, majd a korrózióvédelemre és a felületképzésre helyeződött a hangsúly.

A tulajdonosok egy tartálytechnikával foglalkozó németországi cégnél szereztek tapasztalatot, majd 2013-ban elkészült százhalombattai Bevonattechnika Centrumuk. A cég a legmodernebb technológiák alkalmazásával meghatározó bevonat-technikai vállalattá vált. Igényes szakmai tevékenységükkel, lelkiismeretes, korrekt szakemberek és korszerű technológiák alkalmazásával és folyamatos továbbképzéssel biztosítják, hogy a munkájuk folyamatosan megfeleljen a magas piaci elvárásoknak. Mindig arra törekednek, hogy partnereiket, üzletfeleiket az európai normáknak megfelelően, jó minőségben, legnagyobb megelégedésükre szolgálják ki. A cég életében kulcsfontosságú a környezetvédelem, amelyért aktív lépéseket tesznek.
 
Év Tűzoltója díjat adományozott Pest Megye Közgyűlése  a százhalombattai Rózsa Gábor tűzoltó alezredes részére az emberi élet megőrzése és a veszélyhelyzetek megelőzése érdekében tett erőfeszítéseiért.

Rózsa Gábor 1995-ben kezdte tűzoltói pályafutását beosztott szakaszvezetőként az érdi hivatásos tűzoltóparancsnokságon. Később megbízott technikai előadóként majd kiképzési kiemelt főelőadóként folytatta munkáját. A szakmai alapképzés után műszaki szakoktató diplomát szerzett a Pécsi Tudomány Egyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Karán, tűzvédelmi szakirányon. 2009-ben rendészeti szakvizsgát tett közigazgatási és integrált rendészeti vezetési ismeretek, valamint tűzvédelmi igazgatás tárgyakból. Jelenleg az Érdi Katasztrófavédelem Kirendeltségének vezetője.

Pest Megye Közgyűlése 1999-ben határozott úgy, hogy december 4-ét Megyenappá nyilvánítja, annak emlékére, hogy Pest-Pilis-Solt vármegyét 361 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én alapították.

A Megyenapon a megyéhez tartozó 187 település közösen ünnepel, és hagyományosan köszönetet mond mindazoknak, akik a hivatásukban vagy a mindennapokban példamutató tetteket, átlagon felüli teljesítményeket vittek véghez. A megyenapi díjazottak teljes névsora itt érhető el.