Újabb embercsempészt ítélt el az Érdi Járásbíróság
2020-11-30 -
Az Érdi Járásbíróság 2020. november 25-én hozott ítéletet gyorsított, bíróság elé állításos eljárásban.   Az izraeli állampolgárságú, de Franciaországban élő elkövető egy hónappal ezelőtt Szegedről kívánt az osztrák határig szállítani öt szír állampolgárságú személyt. A vádlott által vezetett gépkocsit Törökbálinton vonták intézkedés alá a rendőrjárőrök és a gépkocsiban megtalálták a hivatalos iratokkal nem rendelkező migránsokat. A vádlottat a helyszínen őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte a letartóztatását, míg az elfogott migránsokat visszaszállították a határra.
 
A gyorsított bíróság elé állításos tárgyaláson a vádlott kezdetben azzal védekezett, hogy azt a megbízást kapta, hogy izraeli zarándokokat kell Szegedről Budapestre a zsinagógához szállítania. Mivel a rendelkezésre álló iratok és adatok a vádlott ezen vallomásával teljes mértékben ellentétben álltak, a védővel történő konzultációt követően a vádlott elismerte a bűncselekmény elkövetését, és úgy nyilatkozott, hogy megbánta azt.
A tárgyaláson a bíróság a vádlottat az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint a vádlottat 5 évre kiutasította az országból. A bíróság elkobozta a vádlott tulajdonát képező személygépkocsit, amellyel a vádlott a migránsokat szállította, valamint azokat a telefonokat is, amelyekkel a vádlott a megbízójával tartotta a kapcsolatot, és amelyre a szállításhoz szükséges GPS koordinátákat kapta.
 
Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és a védő kizárólag az elkobzás miatt jelentett be fellebbezést, sérelmezve a gépkocsi és a telefon elkobzását. Ilyen módon az ítéletnek a büntetésre vonatkozó rendelkezései jogerőre emelkedtek, és erre figyelemmel a vádlott vonatkozásában a kiutasítás azonnal végrehajtásra került.
 
Az Érdi Járásbíróság elnöke, dr. Liziczay Sándor elmondta, hogy az embercsempészéssel összefüggő bűncselekmények esetén a nyomozó hatóság, az ügyészség és a bíróság gyors eljárása szolgálja azt a büntetési célt, hogy az esetleges elkövetőket a bíróság visszatartsa a migrációhoz kapcsolódó bűncselekmények elkövetésétől.
 
Budapest, 2020. november 26.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály