Újabb embercsempészt tartóztatott le a bíróság
2020-11-30 - A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indított nyomozást egy férfi ellen, akit a Budakörnyéki Járásbíróság 2020. november 24-én letartóztatott.
A rendelkezésre álló adatok alapján az észt állampolgárságú gyanúsított 2020. november 21-én kora este az M1 autópályán észt rendszámú személygépkocsijával Ausztria felé tartott azzal a céllal, hogy a járműben utazó, Magyarországon nem jogszerűen tartózkodó két marokkói és két eritreai állampolgárt segítse az országhatár átlépésében.
 
A gyanú tárgyát képező bűncselekmény 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Tekintettel arra, hogy a gyanúsított külföldi állampolgár, magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, ezért megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne. Tartani lehet továbbá attól is, hogy szabadlábra kerülése esetén a bizonyítást a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személyek befolyásolásával, megfélemlítésével veszélyeztetné.
 
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. december 24-ig.
 
A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezett.
A végzés nem végleges, de végrehajtható.
 
Budapest, 2020. november 24.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály