Szexuális szolgáltatás ígéretével bevitte az erdőbe, zsarolás lett a vége
2020-11-23 - Az élet, vagy testi épség elleni, avagy más hasonlóan súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette miatt tartóztatott le egy nőt a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. november 23-án.  Az ügyben a Ceglédi Rendőrkapitányság indított nyomozást.
2020 júliusában a sértett egy szexuális szolgáltatásokat hirdető internetes oldalon ismerkedett meg a gyanúsítottal. Találkozójukat egy benzinkút közelében beszélték meg, ahol a nő előre elkérte a szolgáltatás előzetesen egyeztetett ellenértékét és közben észlelte, hogy a gyanúsítottnál nagyobb mennyiségű készpénz van.
 
A helyismerettel nem rendelkező férfit ezután a gyanúsított az általa vezetett gépkocsival egy erdő területére vitte, ahol a szexuális együttlét rövid idő múlva meghiúsult. A nő egy telefonhívást kapott, majd hangnemet váltott és azzal fenyegetőzött, hogy a közelben álló fekete gépjárműben késsel és viperával felfegyverkezett párja és barátai várják és bántalmazni fogják, ha nem adja át a táskáját a gyanúsítottnak.
 
Látva a távolban valóban ott parkoló sötét színű járművet, a fenyegetést a férfi komolynak ítélte és táskáját a benne lévő értéktárgyaival együtt átadta a nőnek, aki a táskával a fekete jármű felé szaladt, beült a kocsiba és társaival együtt távozott a helyszínről.
A hatóság az ismeretlen helyre távozott gyanúsított ellen elfogatóparancsot adott ki. 2020 novemberében egy Svájcból érkező vonaton utazott, amikor a rendőrség elfogta.
 
A gyanúsított szabadlábon hagyása esetén fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye, továbbá megalapozottan feltehető, hogy további hasonló bűncselekményt követne el, ezért az ügyészi indítvány szerint letartóztatásának elrendelése szükséges és indokolt.
 
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatást az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. december 23-ig.
 
A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított fellebbezett.  A védő nem volt jelen, így jogorvoslatra neki 5 munkanap áll a rendelkezésére.
 
A végzés így nem végleges, de végrehajtható.
 
Budapest, 2020. november 23.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály