Benzinnel lelocsolta és meggyújtotta a férfit, aki kis híján belehalt sérüléseibe
2020-11-17 - A Budapest Környéki Törvényszék 2020. november 17-én megtartott nyilvános és folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével és más bűncselekmény elkövetésével vádolt.
A rokkantnyugdíjas, alkalmi munkákat végző és italozó életmódot folytató vádlott a tulajdonát képező biatorbágyi ingatlan területén álló egyik házban lakott, az ott üresen álló másik házába pedig a sértett korábbi megállapodásuk szerint beköltözött. A lakhatásért cserébe a vádlott heti 10.000 forint bérleti díjat kért a sértettől. Amikor a sértett ezt nem tudta kifizetni, a vádlott ház körüli munkákat végeztetett vele. A sértett szintén alkalmi munkákból élt és alkoholizáló életmódja volt.
 
2019 elején a vádlott egy budapesti háznál takarítási munkát szerzett a sértettnek, ahol korábban maga a vádlott időnként javítási munkákra kapott megbízást.
 
A vádlott egy alkalommal szekercével mellkason ütötte a sértettet azután, amikor a sértett fültanúja volt annak, hogy a vádlott pénzt kért a budapesti ház tulajdonosától és ezt a sértett azzal kommentálta, hogy "kell a vodkára". A bántalmazás miatt a sértett 8 napon túl gyógyuló mellkasi sérülést szenvedett.
 
2019 áprilisában a sértett fájdalmai miatt otthon pihent, majd később alkoholt fogyasztott. A vádlott aznap orvoshoz ment, közben többször próbálta elérni telefonon a sértettet, aki nem vette fel a telefont. Ezen a vádlott feldühödött, majd ittas állapotban hazaérve a sértettet számonkérte és elkobozta a telefonját. Ezt követően a vádlott a saját lakrészében benzines palackot vett magához, visszament a sértett házába és az ágyon fekvő sértett ruházatát lelocsolta majd meggyújtotta. A sértettnek sikerült eloltania a tüzet, azonban 8 napon túl gyógyuló égési sérüléseket szenvedett.
 
A vádlott büntetett előéletű; ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt a Budapest Környéki Törvényszék korábban két jogerős határozatával letöltendő fogházbüntetésre ítélte. Büntetéseinek letöltéséből 2020. január 10-én szabadult, azóta bűnügyi felügyelet alatt áll.
 
A bíróság a vádlottat testi sértés bűntettében és testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért őt a bíróság, mint visszaesőt - halmazati büntetésül – 4 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott bűnügyi felügyeletét a bíróság fenntartotta.
 
A döntés ellen az ügyész a minősítés és a büntetés tekintetében fellebbezett.
A vádlott és védője felmentésért fellebbeztek.
 
Az ítélet nem jogerős.
 
Budapest, 2020. november 17.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály