Ülés nélküli kocsiba zsúfolták a menekülteket az embercsempészek
2020-11-16 - Több mint egy tucat menekültet próbált Magyarországon keresztül Ausztriába szállítani az embercsempészpáros. Fejenként 4000 eurot – gyermekek esetében 850 eurot – számoltak fel a fuvarért. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette miatt indított nyomozást két férfi ellen, akiket a bíróság letartóztatott.
Egy szír embercsempész hálózat tagjaként egy román és egy moldáviai férfi menekültek illegális szállításával foglalkozik. Megbízóikat Törökországból juttatják el az Európai Unió területére. 2020. november 10-ét megelőzően egy 14 fős csoportot csempésztek át a zöldhatáron. Magyarországon az utasaikat egy átalakított gépjárműbe ültették, amivel Ausztria felé indultak. A kocsit az M0-ás autóúton tartóztatták fel a rendőrök, majd a gyanúsítottakat intézkedés alá vonták és előállították.
 
A két férfi Magyarországon büntetlen előéletű. Az ügyészi indítvány szerint szabadlábon hagyásuk esetén fennáll velük szemben a bizonyítás megnehezítése, illetve a bűnismétlés veszélye. Továbbá megalapozottan feltehető, hogy a hatóságok elől megszöknének vagy elrejtőznének, így jelenlétük csak letartóztatással biztosítható.
 
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén meghallgatta a gyanúsítottakat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. december 13-ig.
 
A döntés ellen mindkét gyanúsított, illetve a páros fiatalabb tagjának védője fellebbezett. Az idősebb férfi védője nem volt jelen, így jogorvoslatra neki 5 munkanap áll rendelkezésére. A végzés nem végleges, de végrehajtható.
 
Budapest, 2020. november 13.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály