Főnökük életére tört az ingyen kávét követelő brigád
2020-11-11 - Munkáscsoport akarta meghívatni magát egy kávéra. Amikor ez nem sikerült nekik, kemény bosszút álltak a kérést megtagadó vezetőjükön. A négy vádlott ellen életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az ügyészség. Büntetőügyükben a Budapest Környéki Törvényszék 2020. november 9-én megtartott nyilvános és folytatólagos tárgyalásán hirdetett ítéletet.
A négy vádlott rokoni kapcsolatban áll egymással és a brigádvezető sértett közvetlen irányítása alatt dolgoztak különböző építkezéseken.
 
2020. augusztus 5-én munkavégzés céljából a sértett és a négy vádlott gépkocsival haladt a kijelölt építkezés felé. Útközben megálltak, hogy a sértett igyon egy kávét. Ekkor az egyik vádlott felvetette, hogy a főnökük hívja meg őket. Ezt a férfi visszautasította, mondván, hogy indulás előtt mindegyik beosztottjának adott pénzt élelmiszerre. Ezen a vádlottak felháborodtak, a legfiatalabb vádlott pedig bosszúból felhívta a sértett főnökét azzal, hogy a brigádvezető munkaidőben kocsmába ment.
 
Miután a kijelölt építkezésre értek a fiatalkorú vádlott kiabálni kezdett a sértettel. Amikor a brigádvezető felszólította, hogy hagyja abba, a fiatalkorú vádlott a sértett elé állva közölte, hogy ő nem kezd el dolgozni. Ekkor a sértett a kezét maga elé tartva eltolta a vádlottat, felszólítva, hogy menjen távolabb, hadd folytassa a munkakezdéshez a szerszámok kipakolását.
 
Társuk félretolását követően a többi vádlott a sértettre támadt, perceken keresztül bántalmazták, majd a magatehetetlen férfit egyedül hagyva, gépkocsival távoztak a helyszínről.
 
A sértett 8 napon túli sérüléseket szenvedett, közvetlen életveszélyes sérülés keletkezésének reális lehetősége az általános orvosszakértői tapasztalatok szerint fennállt. A súlyosabb sérülések elmaradása a vádlottakon kívül álló okoknak és a körülmények szerencsés alakulásának tudható be.
 
A bíróság társtettesként elkövetett testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Büntetésül a legidősebb férfit 2 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől való eltiltásra ítélte, valamint elrendelte a Monori Járásbíróság korábbi ítéletét – 1 év fogházbüntetés – végrehajtani.
 
Idősebb testvére vonatkozásában a bíróság hatályon kívül helyezte a Ceglédi Járásbíróság korábbi ítéletének próbára bocsátást kimondó részét és halmazati büntetésül 1 év és hat hónap börtönbüntetésre ítélte a férfit.
 
A legfiatalabb fivért a bíróság 1 év és 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.
 
Fiatalkorú unokatestvérüket 1 év szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.
 
 Az ügyész 3 munkanapot tartott fenn jogorvoslatra, a legidősebb vádlott, illetve legfiatalabb testvére és védőik enyhítésért fellebbeztek, míg a másik két vádlott és védőik tudomásul vették a döntést.
 
Az ítélet nem jogerős.
 
Budapest, 2020. november 9.
                      
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály