Vagyonokkal akarta megrövidíteni munkahelyét a férfi
2020-10-27 - Milliókért adott el hulladékot, de az árát nem a tulajdonos folyószámáljára utaltatta a férfi – most letartóztatásban várja az ellene indult nyomozás befejezését, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt folytat.
Miután a gyanúsított meghatalmazást kapott egy hulladékhasznosítással is foglalkozó cég ügyeinek intézésére, ismerősén keresztül felvette a kapcsolatot egy fémhulladék értékesítésével foglalkozó vállalat ügyvezetőjével, hogy tegyen ajánlatot a cég telephelyén található, nagy mennyiségű hulladék felvásárlására.
 
Mivel az ügyvezetőt érdekelte az ajánlat, találkozott a gyanúsítottal, akivel megállapodott, hogy vállalata 10.000.000 Ft-ért megveszi az értékesíteni kívánt fém- és műanyaghulladékot. Ezt követően elmentek egy bankba, ahol az ügyvezető a vételárat a gyanúsított által megadott banki folyószámlára befizette. Ez azonban nem annak a cégnek a tulajdonában van, amelynek ügyintézésével a gyanúsítottat megbízták, hanem egy másik vállalat számlája. Utóbbi társaság ügyvezetője öt különböző bankfiókban vette fel a befizetett pénzt, majd egy budapesti üzletközpontban találkozott a gyanúsítottal és három másik férfival. Ott a felvett összegből 8.000.000 Ft jutott a gyanúsítottnak, a fennmaradó összegből pedig a három másik férfi különböző arányban részesült.
 
A gyanúsított büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősül, ezért feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el. Emellett az eljárásban részt vevő személyek befolyásával, illetve a még fel nem tárt bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével veszélyeztetheti a bizonyítást. Továbbá fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye, ezért jelenléte csak a letartóztatás elrendelésével biztosítható.
 
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a férfit és az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. november 22-ig. A bíróság nem találta megalapozottnak a vádindítvány azon pontját, amely szerint a terhelttel szemben fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.
 
A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezett. A végzés így nem végleges, de végrehajtható.
 
Budapest, 2020. október 22.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály