Kifosztotta jótevőjét a munkanélküli férfi
2020-10-12 - A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója a 2020. október 9-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. november 9-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt nyomoz.
2020. szeptember végén a gyanúsított hirdetésre jelentkezett a sértettnél, aki a férfit a családjával együtt befogadta és egy tanyára költöztette. Mivel a sértett elégedetlen volt a gyanúsított munkájával, ezért felszólította, hogy a bére kifizetését követően költözzön el a családjával. Ottléte alatt a gyanúsított felmérte, hogy a tanya egy melléképületében a sértett nagyobb értékű tárgyakat, gépeket tart, majd miután elbocsátása biztossá vált, elhatározta, hogy eltulajdonítja az ott lévő értékeket.
 
Elbocsátását követően, 2020. október 2. és 2020 október 3. között a gyanúsított a sértett tanyájáról eltulajdonította a sértett kistehergépjárművét, majd a melléképületet lezáró lakatot leverte, a bent lévő értékek egy részét a gépjárműbe pakolva eltulajdonította, majd ismeretlen helyre távozott. Ezzel a jelenlegi adatok alapján a gyanúsított 1.980.000 Ft, míg rongálással 5000 Ft kárt okozott.
 
2020. október 7-én a Jászalsószentgyörgy közelébe telepített VÉDA rendszer jelezte, hogy a gyanúsított által eltulajdonított és körözés alatt álló gépjármű elhaladt alatta. Később a rendőrség is észlelte a közúton közlekedő gyanúsítottat, aki a hatósági hang és fényjelzésekre nem állt meg, ezért a rendőrség üldözőbe vette. Egy idő után a gyanúsított egy mezőgazdasági területre hajtott, kiszállt a járműből és egy közeli ipartelepen próbált meg elrejtőzni, azonban a rendőrök 2020. október 7-én délelőtt elfogták.
 
A gyanúsított büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősül, a terhére rótt cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt, két végrehajtandó szabadságvesztés megkezdése előtt, folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt látszik elkövetni. Továbbá a jelenlegi adatok alapján a férfi létfenntartásának biztosítására követte el a terhére rótt bűncselekményt, valós lakcímmel nem rendelkezik, utazó életmódot folytat, amiért megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne. Hasonló, vagyon elleni bűncselekmények miatt volt már büntetve, így fennáll vele szemben a bűnismétlés, emellett a bizonyítás megnehezítésének veszélye, ezért a jelenléte csak a letartóztatás elrendelésével biztosítható.
 
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a férfit és az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte a letartóztatását. A bíróság nem találta megalapozottnak a vádindítvány azon pontját, amely szerint a terhelt a gyanúsítotti kihallgatást követően az eljárás tárgyát képző bűncselekményt folytatta, vagy a gyanúsítotti kihallgatást követően újabb, szabadságvesztéssel bűntetendő szándékos bűncselekmény gyanúja miatt lett kihallgatva.
 
A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított fellebbezett ellene, védője pedig nem volt jelen, így jogorvoslatra neki 5 munkanap áll rendelkezésre. A végzés így nem végleges, de végrehajtható.
 
Budapest, 2020. október 9.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály