Interneten szedte rá áldozatait a csaló
2020-09-24 - A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója a 2020. szeptember 22-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. október 22-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Dabasi Rendőrkapitányság kisebb értékre, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz.
2020 áprilisától kezdődően a gyanúsított fiktív profilokat használva, különböző álneveken faházakat és gépjármű alkatrészeket hirdetett meg egy közösségi oldalon. Miután egyeztetett az adásvétel részleteiről, a vásárlásra jelentkező sértettekkel megállapodott abban, hogy a vételárat utalják az általa megadott számlaszámra, amelyet követően 1-2 napon belül megküldi a vásárlók részére az adott terméket. Ezzel szemben a sértettek nem kapták meg az általuk vásárolt árucikkeket, a gyanúsított pedig elérhetetlenné vált számukra. Ilyen módon a nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított 21 sértettnek csaknem 2 millió Ft összegű kárt okozott.
 
A sértettek minden esetben a gyanúsítottal kapcsolatban álló személyek nevén lévő bankszámlákra utalták a vételárat, a bankszámlatulajdonosok pedig az érkezett összeget tovább utalták vagy készpénzben juttatták el a gyanúsítotthoz.
 
A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű. Tartózkodási helyének felkutatására tett intézkedések huzamosabb időn át nem vezettek eredményre, így megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén elérhetetlenné válna a büntetőeljárásban, megszökne vagy elrejtőzne. Továbbá fennáll vele szemben a bűnismétlés veszélye, illetve a bizonyítási eljárás megnehezítése, így az ügyészség kezdeményezte a letartóztatását.
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását.
 
A döntést az ügyész és a gyanúsított tudomásul vették, a védőnek 5 munkanap áll rendelkezésére a jogorvoslatra.
 
A végzés nem végleges, de végrehajtható.
 
Budapest, 2020. szeptember 22.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály