Digitális szabadulószoba és webkonferencia
2019-10-21 - Digitális szabadulószobát készített a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium az október 10-12-i Erasmus Napokra. Az #erasmusdays című virtuális rendezvényhez világszerte több ezer szervezet és iskola csatlakozott, hogy megossza az Erasmus+ projektekben szerzett tapasztalatait.
Az Arany digitális szabadulószobája játékos feladatokon és kvízeken keresztül nyújtott információt az iskola által megvalósított projektekről és megismert európai kultúrákról. A játék nyelve angol volt, és a megoldásához minimum B1 szintű nyelvtudásra volt szükség.
Az üzemelés első napján már hatvanan jutottak ki a szabadulószobából – mondta el Tokaji Ildikó projektfelelős. Magyar, lengyel, litván, olasz és török látogatói is voltak. A tíz leggyorsabb játékost a projekt zárásaként úgynevezett leader boardon mutatták be.  

Az Erasmus Napok másik programeleme webkonferencia volt az Arany János iskolában, amely során négy-négy – nyolcadikos, kilencedikes és tizedikes – osztályt kapcsoltak össze egy-egy tanóra keretében webkamerák és az Internet segítségével.  A négyfelé osztott képernyőn az Erasmus+ projektekben részt vett diákok és tanárok számoltak be a megszerzett tapasztalatokról és élményekről, majd a résztvevők közösen oldottak meg saját készítésű, angol nyelvű kvízeket, amelyek szintén az európai diákcsereprogram tudásanyagára épültek.

Az Erasmus Napok keretében közel négyezer hasonló eseményre került sor világszerte. Az Arany már tavaly is részt vett a projektben. Az intézmény 2014-től négy nemzetközi diákcsere- és három tanárképzési programba kapcsolódott be az Erasmus + pályázati rendszer segítségével.  Előbbiekben összesen közel száz tanuló vett részt. A diákok leginkább a nyelvgyakorlást, a kapcsolatépítést és az élményeket emelték ki az Erasmus+ projektek előnyei közül.