Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14 - Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.
Egy-egy busznyi diák és kísérő tanár indult útnak áprilisban és június elején felfedezni és megismerni az erdélyi magyarság kultúráját, valamint gyönyörködni a páratlan természeti kincsekben. A hetedikesek részére a Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt pályázat tette lehetővé, hogy négy napot töltsenek a Királyhágón túl.

A só útján elnevezésű túrán elsősorban a Sóvidék nevezetességeivel, Torda és Parajd sóbányáival ismerkedtek meg, de jutott idő egyebek mellett a Békás-szoros, a Gyilkos-tó, a Medve-tó és Szováta, Székelyudvarhely, valamint Csíksomlyó meglátogatására is.

A szállás Székelyszentléleken, egy 700 fős kis faluban volt, ahol a helyiek évek óta nagy szeretettel fogadják az oda látogató diákcsoportokat.

Lehetőség nyílt ellátogatni a falu Dr. P. Benedek Fidélről elnevezett iskolájába, ahol a gyerekek nagyon hamar barátságot kötöttek a hasonló korú helyi tanulókkal.

A százhalombattai hetedikesek megkoszorúzták Tamási Áron és Orbán Balázs síremlékét, valamint a fehéregyházi Petőfi emlékművet. Sokat tanultak az út során, történelmi és irodalmi tanulmányaikat egészíthették ki a személyesen megtapasztalt élmények által.

A Határtalanul pályázat maradéktalanul elérte célját, hiszen a jó hangulatú kirándulás során a diákok új információkkal gazdagodva kaptak betekintést a határon túli magyarok mindennapjaiba – összegzett Baloghné Solti Gyöngyi szaktanár.