Új kormányablak nyílt Ócsán
2019-03-14 -
A gazdaság erősítése, a magyar kultúra megőrzése és a családok támogatása mellett a közigazgatás korszerűsítése is hozzátartozik ahhoz, hogy Magyarország Európa leginkább élhető országai közé zárkózzon fel 2030-ra.
 
A hatékony, gyors, polgárbarát ügyintézést lehetővé tevő kormányablakrendszer jól vizsgázik a gyakorlatban; nemzetközi összehasonlításban is a legkorszerűbbek közé tartozik - közölte Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára.
 
Amíg több nyugat-európai országban gyakran órákig kell sorban állni, addig Magyarországon - több mint 300 kormányablakban, mintegy 2500 ügytípusban - átlag 8 és fél perc alatt kiállítják a szükséges okmányt - mondta.
A budapesti agglomeráció 25 kormányablakánál, a jó szervezés eredményeként, ennél is gyorsabb az ügyek intézése, átlagosan 7 és fél perc. A várakozási idő a fél órát sem éri el - mondta az államtitkár.
 
A közszolgáltatások korszerűsítésének következő lépése a kis- és középvállalkozókat érintő ügyek intézésének gyorsítása, az E-ügyintézés elterjesztése, valamint az adatszolgáltatás egyszerűsítése, felgyorsítása a földhivatalokban - tette hozzá az államtitkár.
 
Bukodi Károly, Ócsa polgármestere elmondta, hogy az új intézmény 56 millió forint ráfordítással valósult meg a város központjában, és egyszerre hat ablaknál intézhetik ügyeiket a polgárok.
 
(MTI)