Dio mio - Kipróbáltuk a Pizza del Fioret
2018-11-30 - Az egykor szebb napokat látott Fáraó Sportcentrum régóta Csipkerózsika álmát alussza Százhalombattán. Most azonban úgy tűnik, ébredezik, miután új tulajdonosok kezelésébe került. Itt nyílt meg októberben a Pizza del Fiore étterem, amelynek kínálatába épp, hogy csak belekóstoltunk, azonnal kapituláltunk. Czifrik Kati írása.
Ha három szóval kellene összefoglalnom az átélt kulináris élményt, akkor azt mondanám: te jó ég! Ha jobban belegondolnék, stílusosabban fogalmaznék: oh, dio mio! Nem ettem még ilyen jó pizzát, és az üzemeltető Hajdu Imre, aki rajong az olasz kultúráért, azt állítja, ő sem. Persze, mindenki csak a saját érzékszerveinek higgyen! A Pizza del Fiore egy kóstolást mindenképp megér.

Először is az étterem különleges, fügés, chilis, tejfölös pizzáját, a del fioret kóstoltam meg helyben, majd két nap múlva megbeszéltem a családdal, hogy nekik is meg kell ismerniük a kínálatot, úgyhogy házhoz rendeltünk. Adta volna magát, hogy magamnak valami mást hozassak, de nem tudtam elszakadni a pizza del fiore emlékétől, amely másodszor is elképesztően finom volt. Fogyasztottunk emellett gnocchit – spenótosat -, valamint Cannolo Sicilianot, és ezekről sem mondhatok mást, csak talán más szavakkal: azta!

Az étterem üzemeltetője, a sárospataki Hajdu Imre már 14 évesen szakács szeretett volna lenni, ehelyett azonban élelmiszer-eladó, kazánfűtő, idegenvezető, levéltáros, megyei majd települési képviselő és szakbizottsági elnök lett. Közben azért letette a szakácsvizsgát, és négy éve működtet egy népszerű gasztroblogot Piroskockás címen. Most azt mondja: ha az ember elmúlt ötven, ideje, hogy azzal foglalkozzon, amit igazán szeret. Számára ez a Pizza del Fiore, amelyet Lakos Krisztinával közösen nyitott.

Az étterem elnevezése az Anjou liliomra utal, mivel az üzemeltető úgy véli, sokat köszönhetünk Anjou királyainknak, Károly Róbertnek és Nagy Lajosnak. Virágügyben némi vitája van Krisztinával, aki eredetileg bioszszakosként végzett, és állítja: nevezett növény nem annyira liliom, mint inkább írisz, vagyis nőszirom.

Az étterem minimalista berendezése és makulátlan tisztasága jelzi: az étlapé a főszerep. Ezen tizennégyféle pizza, hétféle tészta és háromféle desszert olvasható – az összetételükkel együtt, szóval nincs titkos recept. Azaz van: minőség és szeretet. Hajdu Imre több ezer pizzát sütött már, de látványuk a melegen fénylő kemencében még mindig elvarázsolja. Mindent eredeti recept alapján, a legjobb hozzávalókkal és saját kézzel készít. Igaz, hogy lehet kapni félkész gnocchit a boltban, na de "ne bohóckodjunk már!"  
A Pizza del Fiore igazi családi étterem, amelyet a helyi adottságok - tágas tér, játszósarok, pingpong, squash- és bowlingpálya – tesznek utolérhetetlenné. Hajdu Imre rendezvényekkel is szeretné népszerűsíteni az éttermet. A Magyar Ultiszövetség alapító főtitkáraként és 2017-es magyar bajnoki harmadik helyezettként kézenfekvő kezdetnek gondolja, hogy összeverbuválja a százhalombattai ultisokat és versenyeket rendez számukra.

(www.pizzadelfiore.hu, www.facebook.com/pizzadelfiore, Erőmű út 14. Nyitva tartás: kedd-vasárnap 11.30-21.00. Asztalfoglalás és rendelés: 23/333-941. A házhozszállítás Százhalombattán ingyenes.)   (x)