Ezüstérmes lett a battai konyhafőnök
2018-02-20 - A második legjobbnak ítélte a rangos szakmai zsűri a százhalombattai mesterszakács, Balázs Attila menüjét az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében, amelyet a SIRHA nemzetközi élelmiszeripari kiállítás keretében tartottak február 9-én.
A közétkeztetésben dolgozó szakácsok számára kiírt versenyt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a NÉBIH valamint a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége szervezi. A több mint 15 éves megméretésen 52 csapat indult, az országos döntőbe a tizenkét legjobb kerülhetett.

Balázs Attila több mint két éve dolgozik séfként az Eurest Kft-nél, korábban a rácalmási üzemében, idén januártól pedig a központi, budapesti Science Park irodaházi szegmensében gondoskodik többszáz munkavállaló napi étkezéséről.

Az Eurest három csapatot indított az idei szakácsversenyen, és mindegyikük bekerült a döntőbe. Balázs Attila és szintén mesterszakács csapattársa, Szabó Béla a győri csapat színeiben indult. Felkészülésük Győrben zajlott, lelkesen készültek közel 10 hónapon keresztül. Heti rendszerességgel találkoztak, sütöttek-főztek, alakítottak és alkottak. Annak ellenére is, hogy egyikük a cég budapesti központjában, másikuk pedig Hódmezővásárhelyen dolgozik.

A versenymenü kötelezően előírt alapanyagkosárból készült, amelynek beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy adagra jutó nettó 450 forintot. Attiláék ugyanott készítették el ételeiket, ahol előző napon a Bocuse d’Or, a világ legrangosabb szakácsversenyének magyarországi döntője zajlott. Előételként harcsakolbászt készítettek zöldborsó-majonézzel, főételnek tanyasi csirkecombot répavariációkkal, a desszert pedig karalábéhabos rétessíp volt eperrel. Ételsorukra 90,86 pontot kaptak, egy hajszállal maradtak le az első helyezettektől, akik 91,28 pontot értek el. A NÉBIH úgynevezett higiéniai pontozásában pontveszteség nélkül, százszázalékosan teljesítettek. Az országos második hely mellett több értékes különdíjat (A legjobb harcsaétel, A legjobb étel) is bezsebeltek, és részt vehetnek a METRO Akadémia egyik ingyenes mesterképzésén.

Rövid pihenő után kezdi felkészülését a következő országos és nemzetközi megméretésekre, majd pedig a jövő évi országos közétkeztetési szakácsversenyre.