Mesetáborok a könyvtárban
2016-04-19 - A mesetáborokban nap, mint nap történnek csodák. De a csodákat tudni kell látni egy történetben, egy szóban, egy gesztusban. A százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár ezen a nyáron is megrendezi mesetáborát, és a remények szerint nyár végén országos népmesetábornak is otthont ad, ahova az egész országból és a határon túlról is várják majd az érdeklő fiatalokat.
Mesetábor – július 4. és 8. között
- Gyermekkönyvtárunk tizedik éve teljesíti küldetését, melynek célja a népmesék népszerűsítése, a régi hagyományok, a "fejből mesélés", a szóbeliség éltetése – fogalmazott a tábort is vezető Kovács Marianna könyvtárigazgató, mesemondó.
A mese lehetséges lélektani funkciói sokfélék lehetnek: a feszültség csökkentése, az önismeret növelése, beszédképesség és-értés, a beszédbátorság fejlesztése, a szövegértés, az irodalmi művek megértése, a közösségépítés, az összetartozás élménye. A gyerekek eljátsszák az egyes mesei történéseket, és alaposan átbeszélik azokat. A tábor programját népi játék, néptánc, népi ének teszi színesebbé. Annak érdekében, hogy a gyerekek más mesei módszerekkel is találkozzanak, része a programnak egy kirándulás a Paloznakon található Meseközpontba, ahol gyönyörű környezetben, egész napos foglalkozáson vehetnek részt.
 
6-12 évesek számára ajánlott.
Jelentkezési határidő: június 1.
Részvételi díj: 14.000 forint
A tábor díja magában foglalja az ebéd költségét is.
 
- Jelenleg pályázati elbírálás alatt van még egy nyári népmesetábor elképzelésünk – tájékoztatott Kovács Marianna, aki a fentieken túl a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület elnöke, az Országos népmese-stratégia Tanácsadó Testületének a tagja. – Az idén szeretnénk olyan fiatalokat fogadni intézményünkben, akiknek szülei elhagyták az anyaországot, így idegen kultúrában nevelkedve komoly problémát okoz számukra az anyanyelv megismerése, a magyar népi kultúra hagyományozódása. A Hazatérő - Magyar Népmesetáborba az egész ország területéről, illetve a határon túlról várunk 8-12 év közötti fiatalokat. Célunk a magyar népmesék, ezen keresztül a honi hagyományok megismertetése. A mesék köré épülnek a kézműves-foglakozások, a népi játékok, a mindennapok.

A táborba a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület több mesemondója is ellátogat, bemutatván a mesemondás sokféleségét.
 
Sikeres pályázat esetén a tábor tervezett időpontja: augusztus 15. és 19. között, további részletekről május végén tudunk tájékoztatást adni.
 
www.hbvk.hu
+3623355727