Út a végső pillanatig
2014-10-06 - A Hospice és Palliatív Ellátás Világnapján közösségi rendezvénnyel hívták fel a Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálat munkatársai a Százhalombattán élők figyelmét az életük végén járó, gyógyíthatatlan betegek ellátásának fontosságára. Október 3-án a Csónakázó-tó melletti programon szóltak az önkéntes segítségnyújtás jelentőségéről, és adományokat gyűjtöttek a szervezők.
A gyógyíthatatlan betegekre gondolva – különösen, ha közeli hozzátartozóról van szó – mindenkinek elszorul a szíve. Beletörődik a megváltoztathatatlanba, hiszen nincs más választása. Sokaknak eszébe jut az elesett, legtöbbször idős, néha magányos emberek várható szenvedése. Azt azonban már kevesebben gondolják végig, hogy az út, amely súlyos gondokkal, megoldandó feladatokkal, testi-lelki fájdalmakkal a végső pillanatig vezet, szerető gondoskodással elviselhetőbbé tehető.
 
A hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő emberek humánus, összetett ellátását jelenti. A mozgalom célja, hogy a betegek életminőségét javítsa, szenvedéseiket enyhítse, fizikai és szellemi aktivitásukat támogassa. Könnyebbé tegye a családtagok számára betegséggel járó feladatok megoldását, a gyász feldolgozását. Az ellátásban hivatásos, speciálisan képzett egészségügyi szakemberek és önkéntes vesznek részt. A Hospice és Palliatív Ellátás Világnapján számos országban toboroznak segítőket, gyűjtenek adományokat azért, hogy minél több betegnek tudják méltóságteljesebbé tenni élete utolsó időszakát.
 
Idén, Magyarországon elsőként, a százhalombattai "Mozdulj meg a hospice-ért!" című rendezvény csatlakozott a világnap eseménysorozatához. Schaffer Judit, a Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálat vezetője, a program szervezője megnyitójában hangsúlyozta, hogy nagyon fontos ez a munka, hiszen senki nem tudhatja, mikor válhat szükségessé számára vagy családtagjai számára a hospice munkatársainak segítő támogatása.
 
2006 óta elkötelezett önkéntese a hospice mozgalomnak Tápai Mónika, aki az idei rendezvény ötletgazdája és társszervezője volt. Szomorúan, elérzékenyülve emlékezett édesanyja súlyos betegségére, melynek során mindvégig a Gondoskodás 2000 munkatársaitól, önkénteseitől kapott a család segítséget, lelki támaszt, és ők voltak azok, akik ezt a méltatlan helyzetet, amikor egy beteg úton van a halál felé, méltóságteljesebbé tették.
 
Vezér Mihály polgármester köszöntőjében elmondta, minden tiszteletet megérdemelnek azok az önkéntesek, akik a mai elidegenedő világunkban belső meggyőződésből, önfeláldozó, példaértékű munkát végeznek az életük utolsó, nagyon nehéz időszakát élő emberek mellett. Kitartást kívánt mindenkinek, aki mintegy missziót teljesítve, megpróbálja emberibbé tenni a betegeknek és hozzátartozóiknak ezt az életszakaszt.
 
Talán a rendezvény jelképe is lehetett volna az a pillanatkép, amelyet a Felhőjárók Mozdulatszínház tagjai alkottak műsoruk zárásaként. Az Utazás című produkció végén (Koreográfia: Rédli Éva, Szélpál Eszter, Szélpál Stefi) a széken ülő vállára tette kezét a többi szereplő, jelezve, hogy az úton nem lesz egyedül, mellette állnak, segítik. Vidámabb hangulatot varázsoltak az egybegyűltek elé a B. Cool Dance Team táncosai, akik produkciójuk után csatlakoztak a tó körüli futás résztvevőihez. A hivatalos program után Schaffer Judit megköszönte a battai és környékbeli támogatók segítségét, és mindenkit a jótékonysági vásárra invitált.
 
A Hírtükör kérdésére a főszervező elmondta, hogy lélekpróbáló, sokszor megrázó az önkéntesek munkája. A halálba készülő emberek melletti segítő szolgálat azonban olyan út, amelynek során visszatalálhatunk önmagunkhoz, az alapvető értékekhez, megszűnhetnek előítéleteink, átértékelhetjük napi – sokszor nem is olyan nagy jelentőségű – gondjainkat. Mások segítése lehet saját emberségünk megteremtésének eszköze, egy módszer, amellyel sikerülhet a betegek szenvedését enyhíteni, miközben önmagunk lelki fejlődésén is munkálkodhatunk. Azoknak, akik elhivatottságot éreznek magukban az önkéntes szolgálat iránt azt javasolta, olvassák el Singer Magdolna gyászterapeuta tanulmányát:
http://epa.oszk.hu/02000/02002/00017/pdf/2003-1-2_singer-egyutt.pdf
 
További információkat a www.hospice.hu honlapon találhatnak.