Csak szívből lehet jól csinálni
2012-11-12 - Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet adott át Sinka László alpolgármester Pálháziné Sármány Csillának, a P. Dussmann Kft. élelmezésvezetőjének november 12-én, a Szociális Munka Napján Százhalombattán. A kitüntetett szakember 35 éve dolgozik a városi közétkeztetésben.
Sinka László kiemelte, a képviselő-testület számára nem okozott fejtörést a döntés, egyhangúlag szavaztak, hiszen Pálháziné Sármány Csilla szinte intézménynek számít a városban, akit általános szeretet és tisztelet övez.

Török Sándor, az önkormányzat Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottságának elnöke szerint nem könnyű pici gyerektől az idős, elesett emberig mindenki elvárásainak megfelelni, és vannak élethelyzetek, amikor szinte az egyetlen örömmé válik egy-egy finom falat, de a kitüntetett ezeknek a követelményeknek is maximálisan megfelel.

Pálháziné Sármány Csilla meghatódva vette át az önkormányzat oklevelét, a vele járó virágcsokrot és ajándékcsomagot. Mit mondta, nem erre a pályára készült, de reméli, innen mehet nyugdíjba, hiszen munkahelye a második otthona. A gasztronómia szép terület, akkor is, ha közétkeztetés, akkor is, ha vendéglátás. Mindkettőt lehet jól és szívből végezni. "Aki harmincöt éve csinálja, az már csak szívből tudja."

Az élelmezésvezető közgazdasági szakközépiskolát végzett, férjével költözött Százhalombattára, éppen gyesről kívánt visszatérni a munkába, amikor a városi bölcsődébe élelmezésvezetőt kerestek. A bölcsőde épületét azóta idősek otthonává alakították, a városi közétkeztetést pedig nyolc éve a P. Dushmann Kft. vette át, de ő "azóta sem mozdult ki a konyhából", pontosabban ugyanabban az épületben, irodában dolgozik. Jelenleg hét szakács és öt konyhalány munkáját irányítja, hetente 600-750 bölcsődésre, idősre, szociális ellátottra főznek. Magánemberként sem veti meg a fakanalat, gyakran és szívesen főz barátainak. Száz adagot gond nélkül elkészít egyedül, kistétellel azonban nem szívesen foglalkozik. Mint mondja, a százhalombattai közkonyhákon soha nem lehetett panasz az ellátásra, hiszen azt mindenki tudja, hogy jó alapanyag nélkül nem lehet főzni.

2000-ben egy szakmai tanácskozás folyományaként részt vett az Élelmezésvezetők Országos Szövetségének megalapításában, amelynek azóta is elnöke. A szakmai érdekképviseleti feladatokat társadalmi munkában látja el, ahogyan a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Catering Bizottságának vezetését is. Utóbbi minőségében többször vitt győztes hazai csapatokat nemzetközi főzőversenyekre. Érmekkel tértek haza az erfurti szakácsolimpiáról, a luxemburgi Európa-bajnokságról és a Baseli VB-ről is.

Felnőtt fia számítástechnikusként dolgozik Budapesten. Unokája szintén informatikusnak tanul, ahogyan egykor az édesapja, a SZISZKI-ben.

Hozzászólások
A kitüntetettnek szívből gratulálunk, a Szülők Fóruma Egyesület kis pártfogoltjai az ő gondoskodó figyelme mellett nyerik erejüket a finom falatokból, melyet ebédre kapnak! Az étel is finomabb, ha érezhetjük benne a szeretetet!
Schmidt Monika és kollégái