Negyvenhárom százalék a mi kezünkben
2012-05-10 - Az egészség védelmében egyre nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés. Inkább figyeljünk tudatosan életvitelünkre, mint feküdjünk öntudatlanul egy műtőasztalon! Egészségünk megőrzésének mindennapos forrása a helyes táplálkozás. E téma köré épül a Városi Családsegítő és Gondozási Központ programja Százhalombattán, a Barátság Kulturális Központban június 8-án.
12 órától a diákokat várják a szervezők, speciálisan rájuk szabott testsúly-, testzsírszázalék-számításokkal, szűrésekkel, személyes tanácsadással. A fiatalabb korosztályra a legnagyobb veszélyt a különböző önértékelési zavarok és az ezekből adódó rossz táplálkozási szokások jelentik. A diákok lehetőséget kapnak a különböző egészségstandokon, hogy szakemberekkel – többek között dr. Kiss Éva belgyógyász-diabetológus szakorvossal – beszélhessék meg fogyókúrás elképzeléseiket, túlsúllyal kapcsolatos problémáikat. Az iskolai védőnők a táplálkozási piramis szemléltetésével tájékoztatnak az élelmiszerek egészséges arányáról, Kovács Eleonóra természetgyógyász-táplálkozási tanácsadó pedig bemutatja az ételek értékeit megőrző elkészítési módokat. Regionális egészségőrök látványos kísérletekkel szemléltetik a különböző gyorskaják, a kóla és a chips káros hatásait. A színes programok az elsődleges prevenció eszközei, amelynek célja, hogy a fiatal egészségesen lépjen a felnőttkorba.
 
A másodlagos megelőzés célja a már kialakult és kiemelt figyelmet kívánó problémák kezelése. Városunkban kivételesen sok szűrővizsgálat szolgálja a betegségek korai felismerését. Délután 2-től dr. Berzéki Ferenc, a Százhalom Egészségügyi Központ igazgatója köszönti a vendégeket, majd dr. Bánovics István háziorvos tart előadást az idei városi szűrőprogram kiemelt területéről, a bélben előforduló daganatokról. Ezzel egy időben a helyszíni szűrések is kibővülnek a vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszint-mérésekkel. Kovács Eleonóra a felnőtt közönség számára az étel és a lélek egyensúlyának összefüggéseiről tart előadást, felidézve Hippokratészt, aki azt mondta: "Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered!"
 
A látogatókat az egészségstandokon orvosi tanácsadás is várja, amely a harmadlagos prevencióra, a már gyógyszeres kezelésre szoruló betegségek melletti egészséges táplálkozásra is kiterjed.
A WHO kimutatása alapján egészségi állapotunkért 27 százalékban felelős a genetika, 40 százalékban az egyéb környezeti hatások, vagy például az egészségügyi ellátás, de 43 százalékban a saját kezünkben van az egészségünk.