A Ford egyike a világ legetikusabb vállalatainak
2011-03-17 -
A nemzetközi elismerésnek örvenő amerikai Etisphere Institute 2011-es tanulmánya alapján a tavalyi évhez hasonlóan egyetlen autógyártóként a Ford felkerült a világ legetikusabb vállalatainak listájára. 
 
A Világ Legetikusabb Vállalatainak az Etisphere Institute által évente kiadott listájára azok a vállalatok kerülhetnek fel, amelyek az etikus üzleti magatartás gyakorlatba ültetése mellett iparágukban is következetesen vezető, példamutató szerepet töltenek be az etikus üzleti gyakorlat napi megvalósításában.
 
Az Etisphere Institute nem határoz meg keretszámot (idén 110, tavaly 100, 2009-ben 99 vállalat nyerte el a megtisztelő címet) arra vonatkozóan, hogy hány vállalat kerülhet fel a listára minden évben. A cím odaítélésének egyetlen feltétele a megfelelő, az Etisphere által vezető jogászok, elméleti és gyakorlati szakemberek, kormányzati tisztségviselők, egyetemi professzorok segítségével kialakított követelményrendszer szerinti pontszám megszerzése. Ennek megfelelően a tavalyi listához képest 36 új szereplő van a díjazottak között, míg 26-an lekerültek a listáról. A Ford azon vállalatok egyike, amelyek – az autógyártók közül mindkét évben egyetlenként – tavaly és idén egyaránt megkapták a címet.
 
A vizsgált kritériumok között szerepelt, sok egyéb mellett az általános jóléthez hozzájáruló innovációk, társadalmi felelősségvállalás, iparági vezető szerep, a vállalatirányítás, illetve a vállalat legfelsőbb vezetése által megfogalmazott üzenetek, a jogszabályok és előírások betartása, a belső vállalati rendszerek és etikai magatartáskódex.
Az Eitsphere Institute alapvető célkitűzése, hogy motiválja a vállalatokat a mind etikusabb üzleti magatartásra. Ennek eszközeként nem csupán az elvi elismerést használja, hanem az anyagi megtérülés lehetőségére is felhívja a figyelmet: erre világít rá az is, hogy 2007-2011 között a a Világ Legetikusabb Vállalatainak listáján (WME) szereplő vállalatok átagosan jelentősebb jobban teljesítettek, mint az amerikai tőzsdén jegyzett 500 legnagyobb vállalat (S&P 500) átlagos teljesítménye.
 
A lista többi szereplőjéről, az alkalmazott metodológiáról, stb. a következő linken található bővebb információ: http://ethisphere.com/wme2011/