TMC hibridautó eladásai túlszárnyalták a 3 millió darabot
2011-03-10 -
Toyota Motor Corporation (TMC) bejelenti, hogy az összesített hibridautó eladása meghaladta a 3 milliós darabszámot, több mint 3,03 millió drabot1 adtak el a világon 2011. február 28.-ig. Japánban 1997. augusztusában a TMC bemutatta a "Coaster Hybrid EV" modellt és decemberben a "Prius"-t — a világ első nagysorozatban gyártott hibrid autóját.
 
A Prius eladások 2000-ben kezdődtek el Európában, az Egyesült Államokban és a világ más tájain. Ezt követően érkezett a második generációs Prius 2003-ban. A TMC kiterjesztette a hibrid hajtás alkalmazását más járművekre is például egyterűek, SUV-ok, hátsókerékhajtású szedánok és hatchback modellek. A harmadikgenerációs Prius forgalmazása 2009 májusában indult el, és még ugyanezen év augusztusában, a TMC globális hibrideladásai elértek a 2 milliót.
Idén januárban a TMC tovább szélesítette a hibrid modellpalettáját, miután bemutatta a prémium kompakt szegmens első hibrid modelljét, a Lexus "CT 200h"-t. A TMC jelenleg 16 hibrid modellt kínál közel 80 országban és régióban, beleértve a Japánban kapható három hibrid haszonjárművet is. 2012 végéig, 10 új hibrid autó kerül bemutatásra, beleértve 4 teljesen új, illetve 4 áttervezett modellt. A TMC elkötelezett abban, hogy továbbszélesíti a jelenlegi modellpalettát és további országokra és régiókra is kiterjessze a hibrid autók eladását.
 
Összehasonlítva a hasonló méretű és menetdinamikájú hagyományos benzines autók emissziójával, a TMC számításai szerint 2011. február 28.-ig, a TMC hibrid autói2 hozzájárultak ahhoz, hogy 1997 óta 18 millió tonnával kevesebb3 volt a CO2 kibocsátás.
A környezetvédelmi kihívásokra, a környezetkímélő autók csak oly módon adhatnak választ, ha nagyobb mértékű lesz az elterjedésük és használatuk. A TMC törekvése az, hogy széles körben terjedjenek el a hibridek. Azáltal, hogy az összesített hibrid eladások meghaladták a 3 millió darabot, a TMC szerint ezek az autók bekerültek az általános köztudatba.
A TMC kitartó szándéka, hogy folyamatosan fejlesszen és népszerűsítsen más környezetkímélő autókat is a benzin-elektromos hibridek mellett.
A hibrid technológiát a középpontba állítva – olyan technikai komponenseket kell fejleszteni amelyek más környezetkímélő járművekben is vannak – ezek a rendszerek így válhatnak kulcs-technológiává. TMC terve folyamatosan dolgozni a hibridhajtás teljesítményének növelésén, csökkenteni a költségeket és szélesíteni a választékot olyan modellekkel amelyek népszerűek a vásárlók között.

*1Lexusszal, TMC adat, 2011 február 28.; *2Kluger Hybrid (Japán belpiac) gyártás leállt 2007; *3Gyártás leállt 2008 áprilisban; *4Két modell: Crown Royal gyártás leállt 2003 decemberben, Crown Sedan gyártás leállt 2008 áprilisban; *5Összesített adat Coaster Hybrid EV (gyártás leállt 2004 augusztusban), Dyna Hybrid, Toyoace Hybrid és Quick Delivery 200