Hyundai i40 - itt a nyerő középpályás!?
2011-03-07 -
Szenzációsan jól sikerült az új középkategóriás modell belépője Genfben. Megnyerő külső és belső, alaposan megspékelve műszaki újdonságokkal, és olyan dolgokkal, amelyek képesek felkelteni a vásárlók érdeklődését. Körülnézve az i40-es belső világában, gyorsan kiderül, hogy az új modellben, a minőségi anyagokhoz minőségi kidolgozás tartozik. A kombi verzióval való indítás is a nyugat-európai igényekhez való igazodást mutatja, ami persze nem jelenti azt, hogy már nem áll rajra készen a limuzin változat is. Az i40 az európai porondon sikertelennek elkönyvelhető kicsit színtelen és szagtalan – bár nagyon korrekt módon megépített - Sonata-t hivatott leváltani és sikeressé tenni ezt a szegmenset is, amely az előd visszafogott szürkeségébe veszett bele.
 
A Hyundai stand két legnagyobb sztárja a Veloster és az i40-es, amelyet állandóan nagy tömeg vesz körül. A minőség nem csak az anyagokban és a kidolgozásban mutatkozik meg, hanem a szériában beépített "extrák" hosszú listájában is. Fűthető kormány, fűthető ülések, bi-xenon, panoráma üvegtető, parkoló és sávtartó asszisztens.... és még sorolhatnánk tovább is.
 
A motorváltozatok terén sincs szégyenkeznivalója az újdonságnak, mivel a két 1.7-es dízel mellé még felsorakoztatták a régi, jól bevált 1.6 literes szívó benzines, 140 lóerősre "frissített" változatát, és a kétliteres közvetlen befecskendezéses 170 lóerős erőforrást is. Az alapot jelentő 116 lóerős dízel és a 135 lóerős, 330 newtonméteres nyomatékkal felszerszámozott felerősített változat mellé, várhatóan rövidesen befut egy duplaturbós 160 lovas is, ami a már említett 1.7-es dízel család csúcsát jelenti majd. Egyébként a kisebbik változat állítólag 4.3 liter gázolajjal képes mozgatni ezt a tekintélyes méretű autót, ami az üzemanyagárak piaci tendenciáját figyelembe véve, tovább növeli az i40-es vonzerejét. Egyébként ebből a kisebbik dízelből faragják a takarékra tekert Blue Drive-ot is, ami feltehetőleg egyszer csak szintén megjelenik az i40-es motorpalettáján.