A sarkkörön dübörög fel először versenykörülmények között az új Ford Fiesta RS WRC motorja
2011-01-21 -
A Ford vadonatúj Fiesta RS WRC versenyautója a Finnország sarkköri részén tartott Lappföldi Rallyn mutatkozik be a jövő héten (január 28-29.). A Ford Abu Dhabi World Rally csapat pilótái, Mikko Hirvonen és Jarmo Lehtinen, illetve csapattársaik, Jari-Matti Latvala és Miikka Anttila egyaránt egy-egy szakaszt tesznek meg a Rovaniemi körül havon és jégen zajló kétnapos versenyen – ez lesz a csapat szezon előtti tesztprogramjának végső fázisa. Hirvonen a rally első szakaszán vezeti majd a Fiesta RS WRC-t, míg Latvala a második napon ül volán mögé.

A Sarkköri Rally jelenti a Fiesta RS WRC átfogó tesztelési és fejlesztési programjának végét, mielőtt az autó a jövő hónapban, február 10-13. között bemutatkozik a FIA Rally Világbajnokság egyik versenyén, a Svéd Rallyn. A januári esemény a csapat négynapos svédországi tesztelésének meghosszabbítása lesz. Ez a tesztsorozat pénteken kezdődik, s a Fiesta ekkor még a teszteken megszokott fehér színben lesz látható.

A rally a Finn Rally Bajnokság nyitófutama. Az első szakasz öt speciálból áll, amelyek összesen 98,47 km hosszúak, majd ezeket öt gyorsasági követi összesen 132,99 km-en.

A Ford Abu Dhabi csapat igazgatója, Malcolm Wilson kiemelte, hogy az autót tisztán tesztelési céllal nevezték be a futamra. "A Fiesta RS WRC már több ezer kilométernyi tesztelésen esett át az elmúlt négy vagy öt hónapban. A hagyományos tesztek azonban nem képesek teljesen visszaadni az igazi versenykörülményeket, így most újabb dolgokat tudhatunk meg az autóról. Úgy véljük, hogy a Sarkköri Rally ideális felkészülést kínál a csapatnak és a pilótáknak a Svéd Rally előtt."

Hirvonen 2001-ben és 2002-ben már részt vett a Sarkköri Rallyn, s a 30 éves versenyző így nyilatkozott: "Ennek a rallynak fantasztikus, sarkköri hangulata van, amit az ember csak akkor ért meg igazán, ha egyszer már átélte. Nagyszerű téli körülmények várnak minket, a szakaszok gyorsak, de néha nagyon technikásak is. Ideális hely lesz az autó tesztelésére versenykörülmények között a svédországi futam előtt, s nagy izgalommal várom, hogy csapatom a hazámba látogasson."

Latvala szintén várja már, hogy igazi rally-körülmények között tesztelhesse a Fiesta RS WRC-t. "Egy normál teszten a vezető többször egymás után ugyanazon az úton hajt, ezért hamar megtanulja, hogyan kell ott vezetni. A Sarkköri Rally útvonalait azonban szinte kivétel nélkül csak egyszer érintjük, ezért ez komoly lehetőség arra, hogy lássuk, hogyan teljesít az autó éles bevetésen. A szakaszok hossza hasonló lesz a WRC futamokon megszokotthoz, így ezért is remek esély kínálkozik a tesztelésre," tette hozzá.