Jövő év végén érkezik az új Ford Focus elektromos változata!
2010-12-08 -
Először jövő év végén az Egyesült Államokban, 2012-ben pedig már Európában is elérhető lesz az új Ford Focus elektromos változata. Az USA tagállamok kiválasztásakor, amelyekben először kezdődik meg a modell értékesítése, számos szempont került mérlegelésre: ilyenek voltak többek között az adott államban fennálló hibrid-vásárlási szokások, a munkahelyi ingázók száma, a közműszolgáltatók együttműködési hajlandósága valamint helyi kormányzatok elkötelezettsége az elektromos közlekedés fejlesztése iránt.
 
Az egy töltéssel 160 km távolság megtételére képes, zéró-emissziójú elektromos meghajtású új Focus jövő évi bemutatása része a Ford világszinten meghirdetett elektromos stratégiájának, melynek keretén belül Észak-Amerikában még idén, Európában pedig jövőre megkezdik az elektromos Transit Connect értékesítését is, amelyet az új Focus elektromos verziója mellett 2013-ig három további hibrid meghajtású modell is követ.
 
Az új Focus elektromos verziója elsőként a következő USA tagállamok/nagyvárosok márkakereskedéseiben lesz elérhető: Atlanta, Austin és Houston, Texas; Boston, Chicago, Denver, Detroit, Los Angeles, San Francisco, San Diego, New York, Orlando, Florida, Phoenix és Tucson, Ariz.; Portland, Oregon; Raleigh Durham, New Colorado; Richmond, Vancouver, Seattle, és Washington D.C.
 
“Az új elektromos Focus-t Amerika-szerte rendkívüli érdeklődés és várakozás övezi, a Ford pedig e lelkesedés által ösztönözve a lehető legtöbb államban igyekszik elérhetővé tenni az új modellt." - fogalmazott Mark Fields, a Ford amerikai tevékenységéért felelős elnök-vezérigazgatója. “A most bejelentett első lépéseket követően, az elektromos infrastruktúra országos kialakításával párhuzamosan a Ford további nagyvárosok vásárlói számára is elérhetővé teszi majd a modellt."
 
Az induló tagállamok kiválasztásakor nagy súllyal estek latba az olyan tényezők, mint a helyi kormányzatok elektromos közlekedés iránti elkötelezettsége, a közművek együttműködési hajlandósága, és a korábbi hibrid-vásárlási trendek. A helyi közigazgatási szervekkel, közüzemi szolgáltatókkal és természetesen a forgalmazásban résztvevő márkakereskedőkkel való együttműködés részeként a Ford oroszlánszerepet vállal majd a leendő vásárlók megszólításában, oktatásában, illetve az energiafogyasztási igények-szokások változásának feltárásában, valamint az ezzel kapcsolatos információ-megosztásban, tanácsadásban.
 
A Ford egyébiránt nemrégiben egy internetes oldalt is elindított a témában (http://www.fordvehicles.com/technology/electric/), amelynek célja a technológia felhasználókhoz történő közebb hozása, az elektromos járművek működésének, gyakorlati használatának bemutatása videó és szöveges tartalmak, diagrammok segítségével.
 
Miután az amerikai márkakereskedésekbe érkező új Focus elektromos meghajtású változatát a Ford Michigan-i összeszerelő üzemében, ugyanazon a gyártósoron gyártják majd, ahol a hagyományos hajtási lánccal működő modellek is készülnek, a gyártás mennyiségét a vállalat könnyen a valós vásárlói igényekhez tudja igazítani.
 
Az elektromos Focus ugyanazt a vezetési élményt kínálja majd a vásárlók számára, mint a hagyományos meghajtással üzemelő modell, azzal a különbséggel, hogy itt az energiát egy 23 kW/óra teljesítményű lítium-ion telep biztosítja majd, amelynek élettartamát (és egyben a hatótávját is) tovább növeli a folyékony hűtő-fűtő rendszer.
 
A Ford és a helyi közigazgatás együttműködése
A Ford hosszabb ideje együtt dolgozik a kiválasztott tagállamok/nagyvárosok közigazgatási szerveivel, közmű-szolgáltatóival az elektromos autók bevezetésének előkészítésében, ami kiterjed az elektromos hálózatok megnövekedett terhelésre történő felkészítésére éppúgy, mint a leendő felhasználók az elektromos autók gyakorlati üzemeltetésével, töltési igényével kapcsolatos tájékoztatására.
 
“Annak érdekében, hogy az elektromos meghajtású járművek valóban élhető alternatívát kínáljanak, számos szereplő, köztük eltérő iparági vállalatok, valamint a közigazgatási szervek jövőbe mutató együttműködésére, igazi csapatmunkára van szükség." – fejtette ki Mike Tinskey a Ford elektromos járművekkel kapcsolatos globális infrastruktúra kialakításért felelős vezetője. “Az energiaszolgáltatókkal, kormányzati szervekkel, az infrastruktúra kialakításáért felelős technológia szolgáltatókkal való együttműködés alapvető fontosságú, ezért a közös munkát jóval azelőtt meg kellett kezdenünk, hogy az első autó legurul a gyártósorról."
 
A technológia megismertetését, a szélesebb közönség támogatását célzó programja keretében a Ford egy 14 amerikai nagyvárost érintő 'Töltekezz fel a jövőre' elnevezésű, roadshow jellegű kampányt is indított, amelynek célja, hogy tájékoztassa az embereket arról, mit várhatnak az elektromos autóktól, és milyen módon támogathatják a magánszemélyek, közösségek és hatóságok egyaránt a technológia elterjedését.
 
Az elektromos technológia a Ford fenntartható fejlődést célzó stratégiájának egyik fontos eleme: az elektromos Transit Connect és új Focus mellett a vállalat 2013-ig 3 új hibrid modell bemutatását is tervezi, a vállalat így, az egyedi igényeknek megfelelően alternatív meghajtású személy- és haszongépjárművek egész portfolióját kínálja majd vásárlói számára.
Annak köszönhetően, hogy a Ford nem egy-egy dedikált modellt fejleszt elektromos és hibrid technológiái bevezetésére, hanem meglévő, illetve a közeljövőben bemutatásra kerülő globális modellportfóliója meghatározó tagjaihoz kínálja az alternatív hajtásláncokat, a vállalat reményei szerint elektromos és hibrid modelljei valóban élhető, megengedhető választást kínálnak majd leendő vásárlói számára.