Divat az újrahasznosított...
2010-12-03 -
A jövő év elején érkező vadonatúj Ford Focusban pamutot használnak fel a kárpitok hátoldalán és a hangszigetelő anyagokban. A környezetbarát megoldások alkalmazása fontos elemét képezi a vállalat “mérsékelni, újra felhasználni és visszaforgatni" filozófiájának. Az újrahasznosított farmernadrágokból származó pamut felhasználásának ötlete egy olyan folyamat eredménye, melynek során az autógyártó munkatársai kreatív környezetbarát anyagok felhasználási lehetőségeit vizsgálják.
 
Sok helyen akadhatunk megunt, feleslegessé vált ruhákra, a szekrény aljában vagy a mosógép mögött, ám kevesen gondolnák, hogy a sort folytathatnánk akár a Ford legújabb technológiákat felvonultató, jövő év elején hazánkba érkező modelljével, a vadonatúj Ford Focus-szal is. Persze, itt már nem a megszokott gyűrött, elnyűtt ruhadarabokat kell majd keresgélnünk, hanem az ezek felhasználásával készült alkotóelemekről van szó.
 
Az Észak-Amerikában és Európában a jövő év elején megjelenő új Focusban a Ford számos területen használ fel újrahasznosított ruhaanyagokat, például a kárpitok hátoldalán, vagy az utastér zajterhelését csökkentő hangszigetelő anyagként. A környezetbarát alapanyagok használata – így az újrafelhasznált ruháké is – szerves része a Ford általános zöld stratégiájának.
 
“A Ford folyamatosan kutat a zöldebb alternatívák után." – avat be Carrie Majeske termék-fenntarthatósági menedzser. “Egyik legfontosabb célunk, hogy minél több újrahasznosított vagy megújuló anyagot alkalmazzunk anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötnünk a teljesítmény vagy a tartósság terén. Az újrahasznosított anyagok segítenek a hulladék-kibocsátás csökkentésében és mérséklik az alapanyagok kitermelésének környezeti hatásait."
 
A Ford “mérsékelni, újra felhasználni és visszaforgatni" szemlélete része a vállalat globális fenntarthatósági stratégiájának is, amelynek célja a környezeti terhelés csökkentése, és ezzel párhuzamosan a modern, üzemanyag-takarékos technológiák kifejlesztése.
 
Az elmúlt évek során a Ford arra összpontosított, hogy minél nagyobb mennyiségben használjon fel újrahasznosított és bio-alapú anyagokat, például szójahabot az üléspárnákban, újrahasznosított gyantát az alvázvédelemhez, újrahasznosított fonalakat az üléskárpitokban és természetes rostból készült műanyagokat az utastér elemeiben.
 
Kreatív, környezetbarát megoldások
A megújuló és újrahasznosított anyagok kreatív alkalmazása révén a Ford járművei egyre inkább környezetbarát jellegűvé válnak; jó példa erre az egykori tulajdonosaik számára feleslegessé vált, kidobott használt farmernadrágokból származó ruhaanyagok felhasználása a vadonatúj Focusban.
 
“Jó arra gondolni, hogy ezek a farmernadrágok nem a szeméttelepen végzik, s hogy nincs szükség vízre, műtrágyára és termőföldre ahhoz, hogy új pamutot állítsunk elő." – folytatja Majeske. “Olyan alternatíva ez, amit vásárlóink is nagyra értékelnek, ráadásul költséghatékony, és bolygónk számára is jobb megoldás. Pontosan ilyen fenntartható megoldásokat keresünk minden autónkhoz."
 
Egy autóban felhasználandó pamutanyag körülbelül két, átlagos méretű farmernadrágból származik – ezt abból került kiszámításra, hogy mennyi pamut kell egy méternyi farmervászonhoz, illetve, hogy mennyi vásznat használnak fel egy farmer elkészítéséhez.
 
“Amikor arról beszélünk, hogy csökkenteni akarjuk autóink környezetre gyakorolt hatását, elsősorban az alacsony fogyasztásra gondolunk." - magyarázza Majeske. “Emellett azonban olyan anyagokat is keresünk az autók utasterébe, amelyek szintén mérséklik a környezeti terhelést. (az ember helyett sajnos még nem találtak környezetbarátabb megoldást - szerk!)
 
E folyamat egyik lépése az újrahasznosított ruhaanyag felhasználása – de vajon mi az, amit az emberek kidobnak, mi pedig beépíthetnénk az autóba? A Ford tovább folytatja kutatásait e téren."
 
A vadonatúj Focus egy globális termékfejlesztési program eredményeként született meg, amelyben a Ford legjobb mérnökei vettek részt a világ minden tájáról. A hi-tech, takarékos Focus a Ford ázsiai, európai és észak-amerikai gyáraiban készül majd.