Kalmükia, a barátság országa
2008-08-18 - Háromszor huszonnégy órát utazott a kalmük együttes váltott gépkocsivezetőkkel a magyar határig. Roza Csubarov együttesvezető elmondta, hazájukban is hatalmasak a távolságok, így nekik természetesek az európaiak számára hosszúnak tűnő utazások.

A Kalmük Köztársaság, az orosz-mongol határon fekszik, Oroszország része, fővárosa Elista. A kalmükök mind az oroszokkal, mind a többi hazájukkal élő etnikummal békés egyetértésben élnek. Idén ünneplik a négyszázadik évfordulóját, hogy Kalmükia az orosz birodalom része lett.
A huszonkét éve alakult együttes neve Erdm, ami magyarul alkotást, művészetet jelent. Az együttes a Forráshoz hasonlóan többgenerációs, van köztük hétéves és nyugdíjas is. A kalmük folklór gyökereit igyekszenek felkutatni, feldolgozni és produkciókban népszerűsíteni. Úgy véli, tevékenységük is hozzájárul, hogy nem kell tartaniuk az asszimilációtól. Mint mondta, tíz évvel ezelőtt inkább csak az idős- és középkorúak beszélték a kalmük nyelvet, mostanra viszont egyre több a kalmük anyanyelvű óvodák és iskolák.

Idén nyolc fesztiválon vesznek részt Szibériától Magyarországig. Szegedről érkeztek városunkba. Turnéztak már Oroszországban, Belgiumban, Francia- és Törökországban is. Az együttesvezető Köszönetet mondott a százhalombattai szervezőknek a hajókirándulásért a Dunán, amikor megcsodálhatták az éjszakai Budapestet.