Apáiktól, nagyapáiktól tanulták
2008-08-18 - Felléptek már a Summerfesten nyugdíjas korú táncosok és zenészek az elmúlt másfél évtized során, talán a legemlékezetesebb az angol és a norvég együttes sikert arató szereplése volt. Mindkettő tagjai valamikor diákok voltak, és tanulmányaik végeztével – természetszerűen – szétszóródtak az országban.

De előzőleg megfogadták, újból találkoznak majd, ha elérik a nyugdíjas kort egy meghatározott településen, országuk geometriai központjában, hogy kedvtelésüknek, a népzenének és táncnak élhessenek.

A holland Folkloristische Dansgroep Wiej Schots Vedan másképp verbuválódott. Igen rég, 1868-ban alakultak, már kereső, de viszonylag fiatal táncosokból és zenészekből. Hogy miért? Erről Marian Bakhuis vezetőasszony és Dirk Rossel PR megbízott vallott. Globalizálódó világunkban veszendőek a régi szokások, hagyományok, a földműves világ színes, sokrétű kultúrája. Ezt igyekeztek megmenteni, és gyűjteni kezdték környékük hagyományos dalait, táncait, népszokásait abban a formában, ahogy apáiktól, nagyapáiktól tanulták. Nem csupán a néptáncra összpontosul figyelmük, legalább ilyen fontosnak tartják a hagyományok átmentését.

Nem egy táncosuk, zenészük megközelíti a nyolcvanéves kort. Hetente kétszer próbálnak, nem kevesebb, mint félszáz táncot, népdalt ismernek. Legtöbbször fesztiválokon lépnek fel, de az egész országban ismertek, lakodalmakra is meghívják őket.
Bár bejárták már Európa nagy részét, hazánkban most léptek fel először. Azt mondták, minden ismerésük Summerfest színes programjaié, a kitűnő szervezésé, bámulják a magyar vendégszeretet és nem utolsó sorban a kulináris művészetünket.