Mozgókép
2008-05-14 -

Amikor HORTON, a nagyfülü elefánt segélykiáltást hall egy porszem felől, hamar kifüleli, hogy a levegőben szálló pöttyön élet van: ott épült fel a szuper kicsi Kifalva, amelynek lakói a hiperszuper kicsi kik. A Jégkorszak alkotói készítették a felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt nagyon élvezetes és nagyon vicces animációs filmet – csak helyszínül a jég helyett a dzsungelt választották. (máj. 15-16-án, 18 óra, 18-án, 16 és 18 óra)

Az utóbbi idők egyik leghumorosabb, legszeretetteljesebb független filmjében, a JUNO-ban egy olyan egyszerű „kis problémát” bontanak ki és varázsolnak embermesévé az alkotók, mint két tinédzser szeretkezését megkoronázó terhesség réme. A legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díjával kitüntetett vígjátékot Jason Reitman rendezte, Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner főszereplésével. (máj. 15-16-án, 20 óra, Filmművészeti sorozat)

Terry George filmje, a CSERBENHAGYÁS dühről, bosszúról, bátorságról és két családapáról (Joaquin Phoenix és Mark Ruffalo) szól, akiknek sorsát egy szerencsétlen és tragikus baleset köti össze. (máj. 18-án, 20 óra)

David Cronenberg sötét és kínos témát feszeget EASTERN PROMISES – GYILKOS ÍGÉRETEK című krimi-drámájában: a londoni illetőségű orosz maffia csintalanságairól mesél el egy szomorú történetet. Egy éjjel brutálisan bántalmazott, állapotos kamaszlányt szállítanak be egy londoni kórházba. A lány belehal a szülésbe, és az ügyeletben lévő nővér, Anna (Naomi Watts) elhatározza, hogy megkeresi a rokonait. Útja az orosz alvilághoz vezet. (máj. 22-23-án, 18 óra)

Upton Sinclair VÉRZŐ OLAJ című regényét Paul Thomas Anderson adaptálta filmvászonra. A huszadik század elején játszódó történet családról, üzletről és kapzsiságról szól egy olajmilliomossá lett ezüstbányász szemszögéből. A filmdráma két kategóriában, a legjobb férfi főszereplő (Daniel Day-Lewis) és a legjobb operatőr (Robert Elswith nyert Oscar-díjat. (máj. 22-én, 20 óra, Filmművészeti sorozat)

A NEM VÉNNEK VALÓ VIDÉK című krimi-thriller az Amerikai Filmakadémia döntése alapján 2007 legjobb filmje, sőt még három kategóriában: legjobb rendező (Joel Coen és Ethan Coen), legjobb adaptált forgatókönyv (Coen-fivérek), legjobb férfi mellékszereplő (Javier Bardem) jutalmazták Oscar-díjjal. Minden úgy kezdődik, hogy Llewelyn Moss (Josh Brolin) talál egy teherautót, amelyet egy csapat hulla őriz. A kocsiban egy jó adag heroin és kétmillió dollár pihen. Amikor Moss elveszi a pénzt, olyan katasztrofális erőszakhullámot indít el, amilyent Texas még nem látott. (máj. 23-án, 20 óra, 24-én, 18 óra)

A RÓKA ÉS A GYEREK című francia családi film főhőse egy tíz év körüli kislány a gyönyörű francia hegyek lábánál él egy parasztházban, és egy reggel, amikor iskolába indul, egy vadászó rókát pillant meg. A rozsdás természetesen kereket old, amint meglátja, de a kislány ellenállhatatlan vágyat érez, hogy újra lássa. A gyerek hónapokon át járja a vidéket, hogy a róka rejtekét megtalálja, így rengeteg kalandot él át. (máj. 23-án, 16,30-kor, 24-én, 16 óra)

Bacsó Péter MAJDNEM SZŰZ című új szatírájában János (Hujber Ferenc), visszaélve Boróka (Urbankovics Júlia) érzéseivel, testi szolgáltatásokra kényszeríti a lányt, és mivel imádja a motorokat, elcseréli szerelmét egy Harley Davidsonra. A szeretetre éhező fiatal árva így egy Ronaldo (Kaszás Gergő) nevű strici foglya lesz… (máj. 24-én, 20 óra, Filmművészeti sorozat)