Mozgókép
2008-04-29 -

A WINX CLUB – A MOZIFILM: AZ ELVESZETT KIRÁLYSÁG TITKA animációs film a hazánkban jelenleg televízióban futó népszerű rajzfilmsorozat mozis változata. A Mágikus Dimenzió Birodalmában volt egy lány, aki egyszer csak rájött, hogy ő tündér, és egy hercegnő. Onnantól kezdve az élete teljesen megváltozott. Bloomnak ki kell derítenie az igazságot a vér szerinti szüleiről, ezért oldalán elválaszthatatlan barátaival, a Winx tagjaival útra kel az ismeretlen dimenzióba. (máj. 1-3 között, 16 óra)

Roland Emmerich a Függetlenség Napja és a Holnapután rendezője ismét megtalálta a neki való történetet, amelyből grandiózus, látványos és izgalmas filmet készített. I.e. 10 000 címmel. Időszámításunk előtt tízezer táján egy vadász (Steven Strait) egy csapat harcos élén szembeszáll legnagyobb ellenfelével, az ismeretlennel. Elképesztő kalandokon megy keresztül, hihetetlen világokkal szembesül, olyan emberekkel és állatokkal találkozik, amelyek létezésről sem volt fogalma. (máj. 1-3 között, 18 óra)

Az amerikai festőművész-rendező Julian Schnabel SZKAFANDER ÉS PILLANGÓ címmel forgatott filmet Jean-Dominique Bauby-ról, az Elle France főszerkesztőjéről, aki emberfeletti küzdelemmel élte túl, hogy saját testének szinte kommunikációképtelen foglyává vált. (máj. 1-jén, 20 óra, Filmművészeti sorozat)

Alföldi Róbert játékfilmes rendezőként a Bartis Attila regényéből készült NYUGALOM-mal debütál. A történet a rendszerváltás utáni években játszódik, egy anya és fia (Udvaros Dorottya és Makranczi Zalán) közti drámai alapszituációra épül. A férfi főhős anyjával, a valaha ünnepelt színésznővel él együtt, aki miután karrierje kettétört, tíz éve nem mozdult ki a lakásból. (máj. 2-án, 20 óra, Filmművészeti sorozat)

Az ÉLETEK ÉNEKE Bereczki Csaba dokumentumfilmje, melyben Fodor Sándor kalotaszegi prímás temetése alkalmából összegyűlnek a tradicionális népzenét játszó erdélyi cigány, magyar és román muzsikusok. (máj. 3-án, 20 óra, Filmművészeti sorozat)

Jane (Katherine Heigl) nem menekül az esküvők elől, hanem éppenséggel állandó résztvevője azoknak. Eddig pontosan 27 esküvőn jelent meg, méghozzá koszorúslányként. Innen ered a 27 IDEGEN IGEN című romantikus vígjáték címe. Jane egy idealista és romantikus nő. Amikor húga, Tess iránt Jane főnöke, George lobban szerelemre (akibe titkos ő is szerelmes), a lány kénytelen felülvizsgálni eddigi életét. (máj. 8-9-én és 11-én, 18 óra)

A CUKROSNÉNI című angol filmvíjáték két ifjú és reményteli legény története, akik szeretnének betörni a filmiparba, és nem is kell olyan sokat várniuk arra, hogy rábukkanjanak életük nagy lehetőségére. Közben rá kell jönniük, hogy az álmok megvalósítása néha nagyon fura és felettébb humoros irányt vesz. (máj. 8-9-én, 20 óra)

Az elsőfilmes Till Attila PÁNIK című filmjének főhőse Zsuzsi (Gubik Ági) 30 éves korára mindent elért, amire vágyott. Ám egy szép napon a fiatal PR igazgató lány arra ébred, hogy valami nem stimmel. Aztán rádöbben, hogy ez bizony pánik. Zsuzsi választhat: éli a profi lelkibetegek életét, vagy megrázza magát és feláll. Vajon sikerül neki? (máj. 10-én, 20 óra, Filmművészeti sorozat)