Újabb modellvitorlás érmek
2022-07-18 - Egy arany- és egy bronzérmet, valamint előkelő helyezéseket szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub a Modellvitorlás Tata Kupa RG 65 hajóosztályban július 16-án.
A klub beszámolója szerint bizakodásra adott okot az időjárás előrejelzés, miszerint szombaton ragyogó napsütés és szeles idő várható, azonban nem érkezett meg a várva várt szél a kezdésre. Csupán be-befújások voltak, a délután 1 órai szünetig 6 futamot teljesített a mezőny.
A rajtolás gyenge "A ¼" szélben zajlott, menet közben szélcsendfoltokkal és szélleállásokkal. Voltak olyan futamok, amelyeken éppen csak becsorogtak a hajók, illetve olyanok is, amelyeken menet közben "lőtte le" a főbíró a futamot szélcsend miatt.
Ebéd után egy órakor azután felcsillant a remény, enyhe fodrozódás látszott a tavon, és megérkezett az "A ½"-es szélerő, amivel megindult a délután első futama.
Később "A ¾"-re, majd "A" tetőre erősödött a fuvallat, ami komoly gondokat okozott az "A" riggel rendelkező hajósoknak, ugyanis hátszélben "buktak" a hajók, illetve a hirtelen jött szélnek köszönhetően összeakadások is történtek. Mindenki tudomásul vette, hogy megérkezett a jósok által beígért szél, 4 órás késéssel. A kapitányok azonnal "B" riggre cseréltek, és így folytatódott a küzdelem egymás, illetve a szél ellen.
Az utolsó futam "B" tetővel indult, menet közben bizonyos helyeken "C ¼ "-re változott, a kapitányok megjegyezték, hogy már "C" riggre lenne szükség, azonban a vízen lévő hajóknál a csere nem lehetséges.
Tíz futamot teljesített a mezőny, és vélhetően senki sem ment haza keserű szájízzel, mert megvolt minden a jó vitorlázáshoz; napsütés, gyenge szél, szélcsend és viharos erejű szél.
A 2022-es RG65 hajóosztály battai eredményei: I. Molnár Imre, III. Kunvári Sándor, V. Gergely András, VII. Molnár Máté, VIII. Schulek János.