Remek szereplés a modellvitorlás Szlovák Kupán
2022-07-04 - Nyolc érmet nyertek a magyar versenyzők a RG65 hajóosztályban a június utolsó hétvégéjén rendezett megmérettetésen. A százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub három arany- és két bronzérmet szerzett.
Maroknyi csapat képviselte Magyarországot a szokásos két napos kassai versenyen.
Meglepően nagyon jó szél fújt szombaton, "A" tetővel kezdtek, de két futam után úgy döntött a többség, hogy "B" vitorla szettre cserél. Az ok: a hátszeles hosszú szakaszokban a szélerő "bebuktatta" a hajókat a vízbe, ami komoly hátrányt okozott mindenkinek, főleg azoknak, akik elől voltak, és így több helyet hátracsúsztak. A vitorla csere meghozta a várt eredményt. A pálya első szakasza(krajc) kissé bonyolult volt, olyan szél "pöffök" voltak – ebben a szakaszban széllel szemben mennek a hajók –, amelyek egyik csapásról a másikra pofozták a hajókat, meglepve ezzel a kapitányokat. A szakasz elhagyása után már rendben mentek a dolgok, és mindenki élvezte a versenyhajózást, 10 futamot teljesített a mezőny az első napon.
Kicsit gyengült a szél vasárnap, olyannyira, hogy, aki több készlet sverttel érkezett, az ki is próbálhatta a könnyebbiket. A helyzet nem változott a krajc szakasszal kapcsolatban, sőt tetőzött azzal, hogy a kis szél ellenére is szélcsend foltok, illetve szél csatornák alakultak ki, ami szintén megnehezíttette a versenyzők dolgát. Előfordult, hogy, ami jónak igérkezett a rajt után 20 méterre, az már nem volt olyan jó, mire odaért a hajó. Ezen a napon győzött a gyenge forgolódó szél a krajc szakaszával együtt, de a kapitányok remekül állták a sarat.
A 2022-es nemzetközi kassai két forduló napon 18 versenyző vett részt; az első nap 10, míg a másodikon 7 futamot teljesített a mezőny.
A versenyen átadták a 2021-es Szlovák Kupa győztesének, Józef Jankovic-nak is a trófeát.
A két napot külön és összesítve is értékelték, továbbá eredményt hirdettek az ifjúsági korosztályban is.
Szombati dobogósok:
I. Forrai Csaba – HUN – DEMK – Százhalombatta
II. Országh Tibor – HUN – OVE – Orfű
III. Kunvári Sándor – HUN – DEMK – Százhalombatta
Vasárnapi dobogósok:
I. Forrai Csaba – HUN – DEMK – Százhalombatta
II. Országh Tibor – HUN – OVE – Orfű
III. Radek Nemec – Szlovák – Kassa
Összetett:
I. Forrai Csaba – HUN – DEMK – Százhalombatta
II. Országh Tibor – HUN – OVE – Orfű
III. Kunvári Sándor  - HUN – DEMK – Százhalombatta
Összességében a nagy kánikulában nagyon jó versenyt láthatott a nagyérdemű, és főleg "csendeset".