Harmincadik születésnap
2022-05-09 - Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.
Vezér Mihály polgármester köszönetét fejezte ki az iskola mindenkori vezetésének, a tantestületnek, a munkatársaknak és a szülői munkaközösségnek az aktív és kitartó munkáért, ami mindig is jelentős szerepet töltött be az intézmény életében. Felidézve az alapítást elmondta, hogy Tüske László, a városi tanács illetékes szakigazgatási szervének vezetőjeként demográfiai kutatást végeztetett, ami alapján modellezték a jövőbeni lakosságszámot. Az elemzések azt mutatták, hogy az oktató-nevelő munka színvonalának megtartása érdekében pár éven belül elkerülhetetlen egy újabb általános iskola létrehozása. Nehézséget jelentett azonban a szűkös pénzügyi forrás, aminek következtében megrekedt az építkezés. A későbbiekben megalakult önkormányzat feladata lett – sok más mellett – a beruházáshoz szükséges anyagi fedezet előteremtése, ami sikerült is.
Szabó Zoltán hat éve intézményvezető, de mint mondta, a munkatársakkal sokszor beszélgetett az iskola múltjáról. Hálás azért, hogy kiváló pedagógusokkal dolgozhat együtt, illetve büszkeségre ad okot, hogy nagyon sok kiváló tehetség került ki az épület falai közül. Reményei szerint nem torpan meg a fejlődés, és töretlenül haladhatnak előre.
Sárközi Márta nyugalmazott tankerületi igazgató örömmel tett eleget a meghívásnak. Beszédében párhuzamot vont a város legfiatalabb iskolája a 30 éves Kőrösi és az hasonló korú generáció között, amely csakúgy, mint az intézmény ekkorra már megleli a számára legmegfelelőbb utat. Az iskola is megtalálta a profilját, egyre sikeresebb helyi, tankerületi és országos szinten.
Az ünnepséget a kőrösis diákok és a zeneiskola fúvósainak előadása színesítette.