Hat danos judo mester
2022-05-03 - Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 
A Százhalombattán élő mesternek Flóri Miklós az országos Dan Kollégium és a Magyar Judomesterek Klubjának elnöke, a Nemzetközi Judo Szövetség Masters bizottságának egyik igazgatója adta át az erről szóló oklevelet.
 
Szél Pál már az általános iskolában megszerette a sportot testnevelő tanára, Kolosi György révén. Kipróbálhatták a focit, a kézi-és a kosárlabdát, az atlétikát és a teremsportokat is. Csepelen, a középiskolás évei alatt kezdett birkózni, majd az iskola után judora váltott. A katonaság alatt is sportolt, a szolgálat letelte után elvégezte a Testnevelési Főiskolát. Egyre többet foglalkozott a sporttal, könyvet is írt a speciális önvédelmi technikát kidolgozó Jakab Lajosról. Szél Pál 1989-ben kezdte oktatni Százhalombattán a Jakab-önvédelmet, de felépítette a budapesti, a debreceni és a velencei klubot is. A judo végig kísérte életét, kiemelt edzőhely az idősebb, nagyobb tudású sportolókat tömörítő Magyar Judo Mesterek Clubja. Masters versenyzőként számos hazai érmes helyezése van, de a lengyel, román, osztrák, spanyol és a szlovák bajnokságokon is dobogóra állhatott, csakúgy, mint Európa- és világbajnokságon.
 
Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere közösségi oldalán gratulált a rangos elismeréshez:
"Szél Pál városunk közéletének egyik kiemelkedő személyisége. Tősgyökeres battai, közel 30 éve képviselő, sikeres vállalkozó, a helyi polgárőrség alapítója és ezeken felül kiváló sportoló. Rögbijátékosként komoly sikereket ért el a Battai Bátor Bulldogok csapatával, mindemellett ötdanos judo mester, aki klasszisát világversenyeken is bizonyította. A mai nap folyamán a cselgáncs tevékenységének elismeréseként megkapta a hatodik danját. Gratulálok Pali! Köszönöm, hogy tovább öregbíted városunk hírnevét!"