Az első baba
2022-01-13 - Kovács Kitti Sára az idei év első százhalombattai babája; Kitti Sára 3340 grammal és 56 cm-el látta meg a napvilágot január 3-án 18 óra 30 perckor. Az újszülöttet és a szülőket, Mojzer Georgina Zsuzsannát és Kovács Kristófot Vezér Mihály polgármester köszöntötte a Polgármesteri Hivatalban.
A fiatalok három éve költöztek Százhalombattára, az itt lévő munkahelyükön ismerkedtek meg. Megtetszett nekik a város, és úgy gondolták, szívesen élnének a településen. A szülők elmondták, hogy a baba jól van, nyugodtan viselkedik, sokat alszik. A nagyszülők és a barátok is sokat segítenek a hétköznapi teendők ellátásában.
 
A városvezető jó egészséget kívánt a szülőknek és a babának, átadta a babacsomagot, valamint az idén januártól minden újszülöttnek járó 30 000 forint támogatást. Százhalombattán 2019-ben indult a "babaprogram", azóta igényelhető a 30.000 forint értékű babacsomag. Gondoskodó önkormányzatként módosították a születési támogatásról szóló rendeletet, amelynek nyomán minden battai újszülött pénzbeli támogatást is kap. A csomag egyebek mellett babaplédet, törölközőt, textilpelenkát, nedves törlőkendőt és cumisüveget tartalmaz, illetve külön ajándék "Gyapi", a város kabalafigurája. Vezér Mihály elmondta azt is, hogy – az országos trendhez hasonlóan – a városban már több a halálozások száma, mint a születéseké, ezért mindenképpen szeretnék erősíteni a gyermekvállalási kedvet. A 20 évvel ezelőtti 200-220-as születésszám mára a 120-hoz közelít, a halálesetek száma pedig a 200-hoz. Százhalombatta lélekszáma 2016-ig növekedett, akkor 19300 lakost számlált a város, szemben a mostani 18500 fővel. Általános jelenség, hogy egyre többen költöznek ki a fővárosból az agglomerációs településekre, és csak dolgozni járnak be – tette hozzá a polgármester. Sokan szeretnének nyugodtabb környezetben, kertes, családi házas övezetben élni, ami jelentősen felhajtja az ingatlan árakat. Komoly kihívás a túlzott beépítettség elkerülése, meg kell őrizni az élhető településszerkezetet a zöld területek megfelelő aránya mellett. Ugyanakkor fontos a szolgáltatások, a kereskedelmi szektor és a munkahelyek bővítése a fiatalok megtartása érdekében. Vezér Mihály elmondta azt is, hogy az idei költségvetési rendelet megalkotásához beterjeszti a legalább legalább 50 lakás megépítésére vonatkozó koncepciót. Az ingatlanok egy részét értékesítenék, illetve szolgálati lakásként hasznosítanák pedagógusok, orvosok megtartása érdekében. A cél az észszerű városfejlesztés, amely nélkül nincs előrejutás – fogalmazott a városvezető.