Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program a MOL-nál
2021-12-27 - A MOL Közgyűlése jóváhagyta a Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program (KMRP) elindítását: ennek megfelelően a vállalat maximum 180 milliárd forintnyi részvényt értékesíthet a KMRP szervezetek részére, valamint támogatást nyújthat a működési költségekhez. A Program finanszírozása munkavállalói hozzájárulásából és kötvények kibocsátásából valósulhat meg.
A Programban való részvétel erősíti a munkavállalók tulajdonosi szemléletét, illetve elkötelezettségét a vállalattal szemben, hiszen befektetésük megtérülése nagyrészben a MOL részvény árfolyamának alakulásától függ. A tulajdonosi szemlélet erősítése a vállalat érdeke, hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy segít mind a pénzügyi, mind a nem pénzügyi eredményesség javításában. Ennek megfelelően a hasonló programok gyakoriak az európai nagyvállalatoknál.

Magyarországon a szabályozás idén nyár óta biztosít lehetőséget KMRP indítására, amely abban különbözik a sima munkavállalói részvényesi programoktól, hogy ebben az esetben a munkavállalói oldalról indulhat a kezdeményezés. Így történt ez a MOL-nál is, ahol a MOL munkatársi érdekszervezete, az Üzemi Tanács, kezdeményezte az indulást és amelyhez több száz munkavállaló csatlakozott. A Program finanszírozási és működési költségeit részben a részvények osztaléka, részben pedig a Közgyűlés által jóváhagyott MOL támogatás fedezi.

A rendkívüli közgyűlés emellett öt évre megválasztotta Dr. Bacsa Györgyöt, a MOL Igazgatóság tagjának.