Új számítógépek segítik a fogorvosok munkáját
2021-12-21 - Négy korszerű, nagyobb kapacitású, összesen 1,7 millió forint értékű számítógép támogatja a százhalombattai fogászati alapellátást januártól. Az Önkormányzat a gépekhez monitorokat és nyomtatókat is vásárolt, valamint egy új programot is telepítettek az eszközökre, amelyek jelentősen meggyorsítják az adminisztrációs feladatokat.
Mint ismeretes, idén márciusban 8 darab korszerű számítógépet – és a rájuk telepíthető Office programcsomagot  – vásárolt az Önkormányzat a háziorvosoknak.
 
Vezér Mihály polgármester az átadáskor meleg szavakkal méltatta az egészségügyben dolgozók munkáját. Elmondta, hogy az Önkormányzat szívvel lélekkel, akár anyagilag is ott áll az egészségügy munkája mögött, különösen most, amikor a covid megnehezíti az orvosok, nővérek átlagos körülmények között is felelősségteljes, nehéz helytállását. Az Önkormányzat átlátja, hogy az egészségügyben rendkívül fontos a gördülékeny információáramlás, amelyet ma már csak korszerű informatikai eszköztárral lehet megvalósítani; gyors adományukkal a magas színvonalú betegellátás segítését és az orvostársadalom anyagi megbecsülésének jelentőségét egyaránt szerették volna kifejezni. Nyilvánvalóvá tette, hogy a fogászat számára biztosított új gépek valójában nekünk, polgároknak "ajándékok", hiszen a mi minél hatékonyabb ellátásunkat szolgálják.  A polgármester az eszközök használatához sok sikert, emellett áldott, békés, családi körben eltöltött pihentető ünnepeket kívánt a fogászat dolgozóinak.
 
A battai Önkormányzat mindig nagy gondot fordított rá, hogy az orvosi rendelő minél jobb állapotban legyen. Nem csupán informatikai fejlesztés történt, hanem a közelmúltban készült el a hátsó bejáratnál a rámpa, és ugyancsak nem régiben korszerűsítették a röntgen ellátást. Vezér Mihály arra a kérdésre, hogy lehet-e folytatása az e téren történő beruházásoknak elmondta, hogy mint minden településvezető, úgy ő is a prioritások között is első helyen tartja számon az egészségügyi ellátás színvonalának biztosítását, s így nem csupán az önkormányzatokra általában háruló fejlesztési kötelezettségnek tesznek eleget, hanem mindenkor örömmel biztosítanak önkéntes támogatásokat is. Az Önkormányzat így kiemelt szerepet játszhat a bonyolult és igen költséges egészségügyi rendszert támogató társadalmi összefogásban. A százhalombattai orvosi szakrendelő jól ellátott szolgáltatás, de mindig akad olyan pontja, amelyet még korszerűbbé, még hatékonyabbá lehet tenni. A rendelő maga is rendelkezik anyagi forrásokkal; az Önkormányzat az egészségügyi ellátás szervezését célzó alapítványt hozott létre. A szervezet, a vezetők és a kuratórium tagjai szintén erőn felül részt vesznek a rendelő fenntartásában és folyamatos modernizálásában: az elmúlt évben megközelítőleg tízmillió forint értékben szépítették, korszerűsítették az épületet. A folyamatosan biztosított állami támogatás mellett az Önkormányzat is bármikor szívesen bővíti az alapítvány anyagi lehetőségeit.
 
Dr. Ilyés Zsolt fogszakorvos, szájsebész köszönetet mondott Vezér Mihály polgármesternek és csapatának, amiért a fogászati dolgozók kérése nyitott fülekre talált és azonnali, gyors megoldás született a géppark korszerűsítésére. Elmondta, hogy a modern számítógépek nélkülözhetetlenek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel – régebben: Országos Egészségbiztosítási Pénztárral – való kapcsolattartáshoz, valamint az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér számára történő adatszolgáltatáshoz, illetve a betegnyilvántartás, továbbá a praxisközösség által vállalt prevenciós munkáról történő beszámolók is ezeken a nagy sebességű gépeken születnek majd.