Egyedülálló háziorvosi praxis program Százhalombattán
2021-12-17 - Az Önkormányzat új, példa nélküli háziorvos utánpótlási, egyben mentorálási támogatási rendszert dolgozott ki annak érdekében, hogy a fiatal szakorvosok a városban praktizáljanak majd tanulmányaik befejezése után. Első körben két praxis továbbörökítését jelentette be Vezér Mihály polgármester.
A városvezető elmondta, hogy a kezdeményezéssel hosszú távra szeretnék biztosítani a folyamatos egészségügyi alapellátást. A programban való részvétel - a jelenleg praktizáló háziorvosok részéről – önkéntes. A másfél éves előkészítés során komoly feladat volt azon négy orvos felkutatása, akik átvehetik az ellátást. Két szakemberrel kötöttek most szerződést, a harmadik doktor esetében erre később kerül sor, illetve előkészítés alatt van a negyedik megállapodás. A nyolc battai háziorvosi körzetben hatan már betöltötték a nyugdíjkorhatárt, és bár aktívan dolgoznak, a jelenlegi különösen nehéz, országosan jellemző szakemberhiányos helyzetben, elengedhetetlen az utánpótlásról való gondoskodás. Az egyénre szabott praxisok átvétele a saját erőn felül állami és önkormányzati támogatással, továbbá adott esetben banki hitellel valósulhat meg. Lehetőség van arra is, hogy az új kolléga "visszafoglalkoztatja" a régi orvost. Az érkező doktorokat szolgálati lakással is segíti a város. A program a betegek, az Önkormányzat, a "leköszönő" háziorvos és a jelöltnek érdekét egyaránt szolgálja. A szerződések részletesen szabályozzák felek kötelezettségeit, komoly szankciókkal jár, ha valaki egyoldalúan elállna a vállalásoktól. Kölcsönös megegyezés alapján természetesen lehetőség van módosításra.
Amennyiben hasonló megegyezésen alapuló igény mutatkozik a gyermekorvosoknál és a fogászati ellátásnál, a program kiterjeszthető ezen praxisokra is. Az Önkormányzat számára az egyik legfontosabb feladat a színvonalas egészségügyi szolgáltatás fenntartása – hangsúlyozta a polgármester. Általánosságban elmondható, hogy támogatják azon feladatok ellátását is, amelyek állami hatáskörbe tartoznak. Példaként említette az oktatást, a közbiztonságot, a nem városi tulajdonú utak és közterületek karbantartását. A mindenkori vezetésnek a lakosság érdekében ezekhez is meg kell találnia a szükséges forrásokat – fogalmazott Vezér Mihály.
 
Dr. Farkas Gábor háziorvos örömét fejezte ki, hogy az polgármester kezdeményezését támogatta a Képviselő-testület, így a program által időben tudnak gondoskodni a nyugdíjba vonuló kollégák utódlásáról. Kiemelte, hogy a zömmel önkormányzati finanszírozással kidolgozott rendszer precedens értékű az országban. A háziorvos mellé kerülő, 2,5-3 éven belül szakvizsgát tévő jelölt együtt dolgozik a jelenleg praktizáló doktorral, így a fiatal kolléga mély szakmai ismereteket szerezhet, valamint megismeri a pácienseket. A program továbbra is biztosítja a kiemelkedő százhalombattai egészségügyi ellátás megtartását. Farkas Gábor elmondta azt is, hogy három év múlva éri el a nyugdíjkorhatárt, ezután még – a szakellátás mellett - két évig dolgozna házi orvosként a visszafoglalkoztatás keretében. Mindenkinek köszönetet mondott, aki részt vett az új rendszer kidolgozásában.