Friss vérre vágyik a SZIKE-Ifjúsági Műhely!
2021-12-16 - Új lendülettel rendezett több eseményt is a SZIKE-Ifjúsági Műhely az utóbbi hetekben: novemberben francia nap, kiállítás, decemberben a szokásos téli slam poetry várta Százhalombatta ifjúságát.
A szervezők legfontosabb célkitűzése jelenleg az, hogy minél szélesebb körben mutassák be, milyen lehetőségeket kínál az egyesület, és hogy új aktivistákat szerezzenek a jövőbeli programokhoz.
Novemberben francia napot tartottak a "Legyél Te is világpolgár!" sorozat keretében a "Matrica" Múzeumban. A program keretében francia ízeket kóstolhattak a résztvevők, megismerkedtek a pétanque nevű játékkal, élménybeszámolót kaptak a múzeum igazgatója, T. Németh Gabriella előadásában, élőben beszélgethettek a Karib-tengeren található Martinique szigetén élő, százhalombattai Györgyfalvay Zitával, irodalmi összeállítást hallhattak Rozsnyai Júliától, és sanzonokat Iváncsics Noémitől. A rendezvényt bingó zárta, amiben Franciaországgal kapcsolatos fogalmakat kellett eltalálni. A nyertesek a Francia Intézet támogatásának köszönhetően számos ajándék közül választhattak. Az eseménysorozat célja a nemzetközi cserediák-programok népszerűsítése. A novemberi rendezvényen társszervezőként részt vettek az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány képviselői is.
Ugyancsak novemberben a Barátság Kulturális Központ Lépcső Galériájában nyílt meg Tengler Gergely, ezzel párhuzamosan a Hamvas Béla Városi Könyvtárban Fazekas Levente tárlata. A két fiatal művész egymás kiállítását nyitotta meg. László Bandy, képzőművész-tanár, mint a SZIKE elnöke fordulópontnak nevezte a november 12-i dupla megnyitót, utalva ezzel arra a generációváltásra, ami átvette a kiállítás-rendezés és -szervezés egy részét.
December 4-én rendezte "sokadik" slam poetry eseményét a SZIKE-Ifjúsági Műhely. A 2012 óta futó sorozatnak voltak korábban tavaszi és nyári fordulói is, ezért nehéz számon tartani, hányadik alkalommal tisztelték meg jelenlétükkel az ország több pontjáról érkező slammerek városunkat. A helyszín ezúttal az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Ház volt, aminek remek adottságait kihasználva az idei esemény címe BattaSlamExtra lett. Bemelegítésként a Flexibility Crew zenélt, levezetésként a Dirty Canvas koncertezett.
A SZIKE-IM évek óta állít fel bázist a Ladánybene27 által szervezett, nyári reggae campeken. A BattaIsland nyaranta társasjátékokkal, könyvekkel, kézműves lehetőségekkel és miniszínpaddal várja az aktív pihenésre, kikapcsolódásra vágyó fesztiválozókat. A decemberi rendezvényen a falakon elhelyezett festett táblák, és egy babzsákokkal berendezett sarok idézte meg a nyári kitelepülések hangulatát.
Az idei slam versenyt – a közönség soraiból választott 5 fős zsűri pontjai alapján – Dénes Szilveszter (Pécs) nyerte meg. Második helyezést ért el Hlinyánszky Domonkos (Budapest), akit az első százhalombattai, 2012-es slam esemény szippantott be a műfaj számára, majd néhány év dicsőséges menetelés után (például 2014. Országos Slam Poetry Bajnokság – zsűri különdíj) felfüggesztette a slammelést, és elvégezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor szakát. Fergeteges visszatérését magas pontokkal jutalmazta a zsűri. A harmadik helyen a házigazda, a százhalombattai slam-események motorja, Nagy Gábor végzett. A győztesek az 50.000 forintos összdíjazáson kívül egy-egy Varga László grafikával is gazdagodtak.
A Dirty Canvas lendületes rock and roll koncertje jól megmozgatta a közel száz fős közönséget, így az nem lezárása volt a napnak, hanem a szervezők reményei szerint egy új kezdet nyitánya.
Az egyesület keresi, várja azokat a fiatalokat, akikben buzog némi tettvágy, hogy ebben a városban számukra is teremjen babér, legyenek közösségi események, érdekes programok. A SZIKE-IM a kezdetektől támogatja az alulról jövő kezdeményezéseket, amelyeknek keretet és segítséget tud nyújtani a megvalósításhoz. Lehetnek ezek az ötletek klubok, rendezvények, társadalmi akciók. A SZIKE-IM több iskolával is szerződésben áll, rendelkezik azzal a lehetőséggel, hogy a kötelező közösségi szolgálathoz tevékenységeket biztosítson, és órákat igazoljon középiskolások számára.
Aki kedvet kapott, hogy aktív részese legyen a SZIKE-IM életének, akinek van ötlete, mivel gazdagítaná Százhalombatta életét, jelentkezzen az Ifjúsági Műhely – Százhalombatta Facebook-oldalán!
@ni