CSÚCSDÍSZ
2021-12-16 - A Százhalombattai Könyvtárért Alapítvány negyedik alkalommal hívta játékos borestre a városlakókat december 3-án este.
"Különben is az élet csupa vígság,
Útvesztőkből csillag vezet ki,
A pásztorok és bölcs királyok
Szinte futnak - egymást szeretni..."
Ady Endre: Békesség ünnepén
Két évtizeden át a Hamvas-borest a könyvtár névadója, Hamvas Béla emléke előtt tisztelgő irodalmi összejövetelt jelentett. Remek előadások, tartalmas beszélgetések, finom borok jellemezték.
2017-ben a könyvtár vezetése és a megújult alapítvány gondolt egy merészet, és gyökerestül megváltoztatta a december eleji rendezvény arculatát, hangulatát és célját.
Az alapítvány megtervezte az előadóterem felújítását, és a borest a helyiség korszerűsítését célzó jótékonysági rendezvénnyé vált. A támogatás a belépő- és tombolajegyek árából, a büfé eladásaiból adódik össze. Ezen felül 2017-ben és 2021-ben is a Puhi-Tárnok Út- és Hídépítő Kft. 100.000 forinttal támogatta az alapítványt. A belső üvegfalra belátást gátló minta került (2018), a Szaki Team elvégezte az előadóterem padlóburkolatának cseréjét (2019). 2021-ben megvalósult a terem kifestése és sötétítőfüggönyök vásárlása. A következő lépésben a helyiség utca felőli ablakaira és a stúdió üvegére is matrica kerül. A hosszú távú cél az előadóterem audió-videó rendszerének korszerű kialakítása. Az idei rendezvényen összesen 388.109 forinttal került közelebb az alapítvány a kitűzött céljaihoz.
Az est népszerűségének kulcsa, hogy a könyvtár bevonta a szervezésbe Cziffrik Katalint, aki évről évre nyomozós játékot írt az alkalomra. Idén az alapkoncepciót követve a munka dandárját két könyvtáros – Borza Krisztina és Kolláth Sári – végezte el. A vetélkedést mindig tombolahúzás követi, melyhez a nyeremények nagy részét magánemberek és Százhalombattán működő vagy a városhoz más módon kötődő vállalkozások biztosítják. Idén a fődíjat – 2 fő számára 3 éjszakás tartózkodást – a szovátai Hotel Szeifert ajánlotta fel.
A negyedik alkalomra sok visszatérő vendég jelentkezett, de akadtak új résztvevők is, akiket az est jó híre vonzott. A kezdetektől aktív részese a boresteknek az Óvárosi Papírkutyák csapata, akik idén is nagy létszámmal járultak hozzá – nem csak az alapítvány támogatásához, de – az emelkedett hangulathoz is. Részt vett több civil családi és baráti közösség, valamint munkahelyi kollektívák, mint például a SZISZKI és a Napsugár Óvoda. Idén ez utóbbiak nyerték meg a borest vándorkupáját, mivel ők nyomozták ki leggyorsabban, és helyezték fel a karácsonyfára az első díszt.
A Hamvas-borest egyik emelkedett pillanata, amikor a könyvtári kollektíva szavazata alapján egy kiemelt személy átveheti az Örökös olvasójegyet. A díjat az kaphatja, aki tevékenységével támogatja az intézményt, öregbíti jó hírét, aktívan részt vesz a könyvtár életében. Idén a választás Kovács "Kovi" Istvánra esett, aki 2019-ben, a könyvtár arcaként nyilatkozott, szerepelt plakátokon, előadást tartott, vezetett helytörténeti kirándulást, segítette a könyvtári programok szervezését, és nem utolsó sorban aktív olvasó is.
A következő borestre most egy évet várnunk kell, de a könyvtárban folyamatosan zajlanak a különböző előadások, közösségi programok, kiállítások, és érdemes figyelni Facebook-oldalukat is, ahol minden nap új tartalmakat, online programokat is kínálnak. Az alapítvány is folyamatosan várja a támogatásokat, felajánlásokat, hiszen a könyvtár ebből tudja megvalósítani a kötelező feladatain felüli ötleteit. Az előadóterem fejlesztésén túl támogat versenyeket, irodalmi programokat, kirándulásokat, kiállítások szervezését, táborok és klubok működtetését.
A Százhalombattai Könyvtárért Alapítvány adószáma:
18665013-1-13, amelyre az 1% felajánlásokat is várják.
Az alapítvány számlaszáma:
ERSTE Bank – Százhalombattai fiók - 11600006-00000000-60618926.
A 2021-es borestet tombolatárgyakkal támogatták:
Bábikné Gyovai Anita (rajz-kurzus, apró tárgyak)
Barátság Kulturális Központ
Batta Slam Poetry (SZIKE-Ifjúsági Műhely)
BioBubi - Betétdíjas tisztítószerek
Blúz on (női divat)
Borostyán virágüzlet (Ifjúság útja)
Bubamara Cukrászműhely
Dömötör Fanni, ékszerkészítő
Ebatta Pizzéria És Kultúrkocsma
Fazekas Levente, képzőművész
Gólyahír Virágüzlet
GoZooPet állateledel felszerelés
Halászcafé Pizzéria
Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombatta
Harcsa Csárda
HHTC SUPER Diszkont (3 helyen a városban!)
Hudák Pincészet, Érd
Jászi Péterné (kézzel készített ajándékok)
Kati Mami Sütödéje - Százhalombatta
Keleti Anikó, képzőművész
Laszlo Bandy, képzőművész
Lehoczki Zsuzsanna és Balpataki Katalin "Helló, Batta" könyv
Magyar Földrajzi Múzeum
"Matrica" Múzeum és Régészeti Park Százhalombatta
Mohácsi Kézműves Cukrászat
Nagy Jánosné Marcsi (Oriflame termékek)
Oázis Virág Rosa Rugosa
Serénykedő Kikapcsol-Lak
Sérültekért Alapítvány
SütiCAKE (Kerék Ildikó)
Szeifertné Tóth Erika (Avon termékek)
TESCO Áruház - Százhalombatta
Varga László, képzőművész
Varró Ágnes (textil tárgyak
Zokni Nyunya (Budai Tünde)
Fotók: Tóth Erzsébet
László Anikó